Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поставят 1200 дефибрилатори на обществени места в Пловдив

В Пловдив започва поставянето на външни обществени дефибрилатори. Това стана ясно по време на кръгла маса, която се организира от Община Пловдив. Първият етап предвижда те да се внедрят в общински лечебни заведения и предприятия, а също и в сградата на администрацията, съобщи доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив. 

Той подчерта, че всяка година в Европа от сърдечен арест умират 400 000 души, а жертвите в България са над 10 000. Смъртността обаче значително се намалява, ако в първите минути бъде приложен обществен дефибрилатор.

Доктор Калинов заяви, че реализирането на програмата в Пловдив ще има огромен ефект, тъй като ще бъдат спасени от смърт много хора. 

Вторият етап от нея предвижда да се поставят външни дефибрилатори във фирми, институции, жп гари и др. Предвижда се в рамките на проекта да бъдат закупени 1200 дефибрилатори в Пловдив.

Професор Иво Петров, член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването приветства програмата на Община Пловдив. Той съобщи, че от всички европейски страни – само в България и Румъния няма инсталирани автоматични дефибрилатори на обществени места.

Смятам, че този път ще успеем, защото сме сила. Имаме много разговори в МЗ, парламентарната здравна комисия, столичен Общински съвет, а сега и пловдивския, което е изключително добре, тъй като това няма да ни направи единствена птица, а ще бъде един проект, който ще засегне двата най-големи града на страната, коментира професор Иво Петров. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020