Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Йене Асегид: За да станеш лидер, развивай се в това, което ти е интересно

Всеки има лидерски потенциал, но не и необходимата дисциплина, за да го прояви, смята личностният треньор от Етиопия

Може да проявиш лидерски качества навсякъде, стига да се интересуваш истински от това, с което се захващаш - промяна на социалната среда, изграждане на обществото, медицината, изкуството, литературата…

В това убеждава личностният треньор д-р Йене Асегид от Етиопия. За това в следващите 10 години тя и екипът и ще работят със 100 000 момичета между 16 и 21-годишна възраст от цял свят. Стремежът им е да ги направят лидери в ежедневието.

„Лидерството е изразяване на вътрешните ни нагласи и убеждения. Последвай сърцето си и това ще те направи лидер в тази област. Всеки има лидерски потенциал. Но не съм сигурна, че всеки има дисциплината, която е нужна за да го прояви.
Не можеш просто да си кажеш - искам да бъда водач. Трябва осъзнаеш, че ти пука за нещо и искаш ти да бъдеш промяната към по-добро. Тогава се превръщаш в лидер.“

Д-р Асегид е на мнение, че във всяко време има лидери, днес също - в училищата, в болниците, в банките... „Някои въздействат на двама души, други - на 2000, трети на 200 хиляди. Лидерите са навсякъде около нас.“

Специалистът съветва, ако човек усеща, че има потенциал за лидер, да продължава да работи и да развива това, от което се интересува.

Чуйте още в интервюто с нея.

  • Д-р Асегид участва на Innovation Explorer, което се проведе в София този месец. Тя е член на Международната треньорска федерация и притежава признанието „Master Certified Coach“, с което се класира сред първите 4% в света на акредитирани треньори. През 2018 г. е включена в книгата „200 жени”, редом до личности като актрисата и борец за човешките права Алфри Удард, носителката на нобелова награда за мир Ригоберта Менчу, писателката Маргарет Атууд и други. Нейният принос е за работата и в развитието на лидерството в световен мащаб.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от