Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обяви 26 февруари за Ден на съпротивата на окупацията на Крим

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски обяви днес, че Украйна ще отбелязва всяка година Ден на съпротивата на окупацията на Крим, като настоя, че Киев никога няма да се откаже да си върне контрола на полуострова, предаде АФП.

Москва анексира Крим през 2014 г. в стъпка, която никога не бе призната от международната общност, след свалянето на проруски президент в Киев.

Русия след това оказа подкрепа на сепаратисти в Източна Украйна в конфликт, който остава неразрешен и към днешна дата и който отне живота на над 13 000.

На форума „Age of Crimea2020“ Зеленски заяви, че 26 февруари ще бъде годишният украински „Ден на съпротива на окупацията на Крим“.

„Има концепции, които няма нужда да доказваме: седмицата има седем дни, Земята е кръгла, а Крим е Украйна“, заяви Зеленски.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази категорично несъгласие с указа на Зеленски.

„Реакцията на Кремъл е съвършено ясна, смятам, че по-добра реакция може да имат самите кримчани, които да разкажат какво стана причина за решението на Крим да се присъедини обратно към Руската федерация…тази формулировка на Киев по никакъв начин не съответства на реалната ситуация около Крим“, каза Песков. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени