Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алегро виваче" празнува 30-ия си рожден ден с много музика

Екипът на "Алегро виваче" сега: Росица Кавалджиева, Татяна Иванова, Ирена Гъделева и Красимира Йорданова (от ляво надясно)
Снимка: Ани Петрова

Предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" стана на 30 години. Началото е на 6-и януари 1990-а година.

"С ентусиазъм и с рутина поддържаме темпото аllegro vivace (бързо, живо темпо - бел.ред.)", сподели в "Нещо повече" музикалната редакторка Ирена Гъделева, водеща на предаването. Тя разказа, че първата водеща на "Алегро виваче" е била Людмила Спасова, а след нея - Олга Камбурова: 

"Тя е човекът, оформил до огромна степен облика на предаването, включително и това - предаването да дава шанс на слушателите да избират българския "Музикант на годината". Анкетата "Музикант на годината" догодина ще има 30-о издание, добави Ирена Гъделева. 

Годишнината на "Алегро виваче" ще бъде обвързана с носителите на наградата "Олга Камбурова", която е учредена през 2016-а година в подкрепа на млади изпълнители:

"Сега ще бъдат двама носители на този приз - Георги Димитров-Жожо, китарист, който ще дойде от Грац, където е студент. И Георги Грозев - млад тромпетист, който все още е ученик в пловдивското музикално училище. Към тях ще се присъедини и Мария-Десислава Стойчева. Тя е носител на наградата "Млад музикант на годината 2015". 

Тържеството ще бъде на 5-и март от 19 часа в Първо студио на БНР. 

"Много музика вместо торта", обеща Ирена Гъделева.

Интервюто на Людмила Железова с Ирена Гъделева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна