Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения в рядкоизпълнявани оркестрации ще звучат в поредния концерт на Радиооркестъра

Марк Кадин
Снимка: markkadin.com

Руската цигуларка Альона Баева, поканена от маестро Марк Кадин за солистка на Симфоничния оркестър на БНР на 28 февруари, избира да се представи при поредното си гостуване пред българска публика с Концерт за цигулка и оркестър от Албан Берг - произведение комплексно и рядко свирено по нашите сцени. Това определя и концепцията, която главният диригент на Радиооркестъра оформя - добавя още двама прочути представители на Нововиенската школа от началото на ХХ век, Антон Веберн и Арнолд Шьонберг, само че като изключителни оркестратори. И така в програмата са добавени Ричеркар от "Музикална жертва" на Йохан Себастиан Бах във версията за оркестър на Веберн и Клавирен квартет №1 от Йоханес Брамс, оркестриран от Шьонберг. 

"Знам една интересна история - разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" маестро Кадин - в Московската консерватория един известен композитор - преподавател, карал своите ученици да преписват на ръка всички партитури на Антон Веберн. Защото, когато гледаш или слушаш, е несериозно, но когато сам, нота по нота препишеш цяла партитура, това е нещо различно."

Колкото до Альона Баева - в момента тя е една от звездите на руската цигулкова школа, носителка на много награди от конкурси и предпочитан солист на престижни оркестри по целия свят. Марк Кадин я забелязва още като студентка и оттогава двамата са работили заедно няколко пъти с различни състави. Сега за първи път Баева ще солира и на Симфоничния оркестър на БНР.

Още интересни истории около концепцията на програмата на концерта на 28 февруари от 19.30 часа в зала "България" можете да чуете в интервюто с маестро Кадин в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна