Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати приеха новия закон за тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати приеха закон, който прекратява автоматичното освобождаване от затвора на обвинени в терористична дейност, след като са излежали половината от присъдите си. 

Правителството успя да се пребори с времето и да приеме закона само два дни преди преждевременното освобождаване на поредния обвинен в тероризъм и след последните две терористични нападения в Лондон, извършени точно от такъв тип затворници. 

Новоприетият закон ще засегне около 50 затворници, които трябваше да бъдат пуснати по-рано до края на тази година след излежаване на половината присъда. 

Според новите разпоредби те трябва да имат излежана минимум две трети от присъдата, след което специален екип от съдии и психиатри трябва окончателно да реши дали да бъдат пуснати на свобода. 

Собственикът на магазинче в Съндърланд - Мохамед Захир Хан, вкаран в затвора с присъда от четири и половина години през 2018 година, трябваше да бъде освободен на 28 февруари. Той е бил арестуван за разпространение на екстремистки материали и подкрепа на „Ислямска държава“. Новият закон ще гарантира оставането му в затвора за минимум още една година. 

Мерките бяха взети след терористичните нападения в лондонския квартал Стретъм по-рано този месец и на Лондон бридж два месеца по-рано от току-що пуснати преждевременно затворници.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна