Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нямат симптоми на коронавирус учениците и преподавателите, върнати от Италия

| обновено на 27.02.20 в 09:39
Снимка: архив

Няма симптоми на коронавируса у нито един от завърналите се от Италия ученици и четиримата им ръководители, съобщи председателят на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Те бяха на ученически обмен в близост до Милано. По нареждане на премиера и със съдействието на Външно министерство, учениците бяха превозени снощи от Италия до летище Варна с правителствения самолет:

“И самолетът кацна във Варна, от там бяха поети и съответните здравни власти с организацията на главния санитарен инспектор на републиката доц. Кунчев, където беше извършен втори скрининг на децата. Имаше подготовка, евентуално от болницата “Св. Марина“ всички сили бяха мобилизирани, ако се наложеше, да бъдат хоспитализирани. Не се наложи, защото те са здрави на този скрининг. От там вече извозването им до Каварна и даването им на абсолютно строги инструкции как се спазва 14-дневна карантина“, проф. Венцислав Мутафчийски.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 20 ученици и 4 техни преподаватели бяха транспортирани с правителствения „Еърбъс“ от Италия, във връзка с разпространението на новия коронавирус.

При засилени мерки за сигурност децата и техните ръководители отпътуваха за родното им място Каварна

Самолетът е кацнал на летището във Варна около 03:00 ч. българско време. Групата е била придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към Военномедицинска академия.

По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми - и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

Учениците от 8 до 12 клас от Селскостопанската гимназия в Каварна са посетили ферма в италианския град Сан Донато Миланезе, близо до Милано. Те не са имали контакт с жители на Милано. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев увери, че ведомството има алгоритъм за действие при всяка ситуация с ученици.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че на 25 февруари девет варненци на възраст от 20 до 70 години, които са посетили Милано, са настанени в Инфекциозната клиника във Варна. Те имат температура и кашлица. За четирима от тях е доказано с лабораторни изследвания, че не са заразени с коронавирус. Днес се очакват резултатите на останалите 5 души.

Още информация по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна