Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йорданка Стоилова: Големият риск е от внос на инфекция

Снимка: БТА

"На този етап се вижда, че големият риск е от внос на инфекция". Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова от Българското научно дружество по епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните болести, преподавател в Пловдивския университет. По думите ѝ предприетите мерки в страната са правилни.

Тя уточни, че най важните фактори в епидемиологията са изолация на хора със симптоми и наблюдение, карантина на тези, които идват от засегнати от коронавирус държави.

Проф. Йорданка Стоилова обясни в предаването "Преди всички", че грипният вирус тип В, който се наблюдава в момента като втора грипна вълна в България, има същите първоначални симптоми като коронавируса:

Епидемиоложката припомни, че за вирусните инфекции антибиотично лечение няма, но все още няма специфично лечение за коронавирус. За грипните вирус проф. Стоилова препоръча ваксините, които всяка година са адаптирани към новите щамове.

"Много е важно за тези, които са под карантина, да спазват дисциплината", категорична беше проф. Стоилова и обясни, че човек, който е бил контактен, ще стане заразен, когато развие симптомите на заболяването. 

Тя уточни, че не е изучено заразоносителството при коронавирус.

Цялото интервю на Диана Дончева с проф. Йорданка Стоилова в предаването "Преди всички" и репортаж на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна