Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В над 570 пункта

В Мездра и Враца започва събирането на биоразградими отпадъци

Ще се произвежда тор за рекултивиране и озеленяване на терени в двете общини

Снимка: zazemiata.org

Със символична първа копка започва изграждането на компостираща инсталация към депото за отпадъци на общините Враца и Мездра.

Биоразградимите отпадъци в двете общини ще бъдат събирани в специални съдове, разположени в повече от 570 точки.

Новото съоръжение е разположено на площ около 5 дка и е на стойност 5 милиона и 800 хиляди лева. Това става възможно в рамките на европейски проект. 4 400 000 лева от стойността на проекта са безвъзмездна финансова помощ.

В компостиращата инсталация ще се събират растителни отпадъци – орязани клони и храсти, шума, зелена маса от окосени тревни площи, остатъци от насаждения в частни градини и негодни плодове и зеленчуци от търговски обекти и заведения за хранене. От тях ще се произвежда тор за рекултивиране и озеленяване в двете общини.

Събраните растителни отпадъци ще се извозват към компостираща инсталация, която ще бъде изградена до сепариращата инсталация в регионалното депо за отпадъци на общините Враца и Мездра.

В традиционното семейно стопанство безотпадната технология е добре позната и усвоена.

„Обелки от плодове и зеленчуци ги слагаме на животинките – да се ги ядат, повторно, не ги изхвърлям. Все пак си е естествено“, споделя жена от региона.

Трябва да се събира всичко. Нашата улица е потънала в шума от есента – няма кой да я събере. Събрали сме я на купчини, подредили сме“, допълва жител на Враца, който одобрява изграждането на новата инсталация за отпадъци от биомаса.

„Трябва да се използват тия отпадъци за биотор“, категоричен е и друг жител на Враца. „По-полезно ще е да се прави това нещо.“

Когато компостиращата инсталация заработи, се очаква да се намали с ¼ обемът на отпадъка в сега действащата клетка на депото. Това пък ще удължи експлоатацията на тази клетка с 5 години.

Крайният продукт от компостирането ще се използва за рекултивация на терени с нарушен екологичен баланс, за озеленяване и ландшафтни дейности.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна