Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков на брифинг пред ВМА, цитиран от агенция „Фокус“.

„За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На “Калотина” беше регистрирано лице с температура, което пътува с товарен автомобил като втори шофьор. Беше задействана процедурата за хоспитализирането му във ВМА“, посочи Кючуков.

„Беше направена видеоконферентна връзка с дирекции от ЕК като „Вътрешни работи“, „Миграция“, „Здравеопазване“ и Европейската агенция за гранична и брегова охрана във връзка с обстановката в цяла Европа. Бяха обсъдени мерките, които са взети по всички граници на ЕС. Те не са по-различни от нашите.

Нещата, които ние правим на границите, са доста по-напред от много други държави. Беше наблегнато на информационното обслужване на гражданите, които идват в страната, както и в никакъв случай при констатиране на лица със симптоми - те да не бъдат връщани, а да бъдат приемани и обслужвани от държавата“, каза още Кючуков.

„Продължаваме с тези мерки. Граничните служители са осигурени в лични предпазни средства. Очакваме, след като бъдат закупени термокамери, да бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та. До края на седмицата се надяваме да бъдат доставени“, посочи той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна