Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Георгиев: Расте обществената чувствителност към качеството на околната среда

Снимка: БГНЕС

"Влошават се показателите по индикатор качество на околната среда. Расте обществената чувствителност по тази тема". Това каза пред БНР социологът Живко Георгиев за национално изследване "Индекс на щастието в България", поръчано от сп. "Мениджър". Той уточни, че вече има база за сравнение между две изследвания, направени през 2018-а и през 2019-а г. По думите му има леки позитивни промени:

"Най-значим е ръстът по индикатор удовлетвореност от работата. Явно тенденцията към леко нарастване на доходите и намаляването на безработицата, стабилизацията на пазара на труда, са си казали думата. Вторият индикатор с положителна тенденция е удовлетвореност от управлението, но в частта местна власт". 

Социологът обясни, че това вероятно се дължи на местните избори и смяната на кметове на много места в страната: "Все още новите управници се ползват с известен кредит на доверие".

В предаването "Преди всички" Живко Георгиев обясни, че това, което дърпа надолу глобалния индекс, а и индивидуалните индекси дори на най-щастливите българи, са качеството на околната среда; качеството на управление в страната, а и на местно ниво; жизненият стандарт и степен на интегрираност на местните общности:

"Това е едно специфично заболяване на нашето общество в момента - няма ги общностите на средно равнище. Между големия социум и малките общности има празнота. Няма ги местните общности - квартал, селище, няма ги професионалните общности, религиозните общности, никакви общности няма ", уточни той.

Според него това е тенденция от последните 20-30 години, която е и глобална.

"Причината е безспорната атомизация на обществото и скъсване на хоризонталните връзки в обществото - затваряне в себе си или в микро общностите. Спада доверието в ближния, спада солидарността. Като че ли доминиращата философия е всеки сам да се спасява", коментира още Георгиев. 

Цялото интервю на Диана Дончева с Живко Георгиев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна