Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврамова: Тол системата тръгва на 1 март

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова
Снимка: БГНЕС

Системата за пътни такси в нейната търговска част ще бъде включена на първи март, обяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушване в парламента.

"Към този момент е определен обхватът на 3115 километра от общо 20 хиляди километра републиканска мрежа, останалите 17 хил. ще бъдат безплатни в тежкотоварния трафик. По тях няма да се плаща и винетка по настояване на превозвачите".

В кулоарите на парламента министър Аврамова посочи, че ако през първите три месеца след от въвеждането на тол системата не бъдат постигнати очакваните приходи от 450 млн. лева, от юни ще има промяна в тарифите:

“Превозваческият бранш ни убеждаваше, че ние ще съберем същите приходи, каквито сме заложили в бюджета – 450 млн. от тол такси с този обхват и тази тарифа. Предстои да разберем, три месеца е срокът, в който ще направим анализ на приходите, така че на 1 юни, ако има риск да не съберем тези приходи в бюджета, ще коригираме както обхвата, така и таксите“.

Правителството е направило достатъчно отстъпки, за да стартира тол управлението и няма основание за протести. Това коментира пред журналисти в Народното събрание Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. По думите му, ако след договорените вече тол такси има очаквани приходи в държавата, няма основание да се смята, че ще има промяна на правилата.

„Аз не искам да кажа, че може да се наложат промени на тарифа или покритие. Ако имаме планираните приходи и тези приходи се увеличават във времето, основно и от по-интензивния трафик – вътрешен, и стриктен контрол на международния трафик, то значи реформата е била ефективна. Случи ли се веднъж реформата, види ли обществеността реалните резултати, които ще получим, всеки един от нас може да направим извода кой е бил прав, кой е бил крив“, каза той.

Олег Асенов уточни, че гратисният срок до 27 март за въвеждане на бордови устройства на тежкотоварните автомобили, е напълно достатъчен, като превозвачите са уверили, че ще успеят да се оборудват и по-рано. Дотогава, за да спазят закона, ще използват маршрутни карти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!