Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главни герои: Подполк. Ради Радев и Любомира Константинова

Нацията има нужда от патриотична музика, за да намери място в световния елит

Подполковник Ради Радев, Любомира Александрова и Александър Райчев (от ляво надясно)

"Нашата нация има нужда от патриотична музика, за да може да намери с достойнство своето място в световния елит". Това подчерта подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, който, заедно с Любомира Александрова – диригент на Смесения хор на БНР, е "Главен герой" в "Нашият ден". В навечерието на 3 март двамата диригенти разказаха за отменения концерт и за най-новия компактдиск с маршове.

Смесен хор на БНРПо разпореждане на министъра на отбраната и в изпълнение на мерките, предприети от кризисния щаб по противодействие на разпространението на коронавируса, съвместният концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония, който трябваше да се проведе на 29 февруари в зала „България“, се отмени. Подготвеният репертоар от патриотични песни от историята на България ще бъде представен в по-подходящо време:

"Ще дойде моментът, когато българската общественост ще има нужда да чуе репертоара, който сме подготвили. Това са патриотични песни, свързани с историята на България, с историята на нашата армия. Такъв репертоар не е писан близо 40-50 години", каза подполк. Ради Радев и подчерта, че е радостен и щастлив от срещата и сътрудничеството със Смесения хор на БНР – "защото ние мислим в една посока."

Гвардейски представителен духов оркестър

"Такава музика е необходима за всяка нация. Може би е закъснял моментът, но все пак сме започнали нещо. Песните са с най-разнообразна тематика – върху историята, върху победите на Българската армия. Нашият народ трябва да знае това и да му се напомня." – категорична е Любомира Александрова.

"Певците от хора са ентусиазирани, защото осъзнават, че това е мисия", уточни диригентът на Смесения хор на БНР и акцентира, че тази музика дава невероятна енергия и жизненост и е много зареждаща.

В двата компактдиска се съдържат авторски композиции на подполк. Ради Радев, текстовете са на Марио Лалчев, и на Миломир Богданов, има и инструментална музика, има и произведения на Ангел Заберски-син, Георги Андреев, Александър Бръзицов. 

"Не е случайно, че се събират Гвардейският духов оркестър и Смесеният хор на БНР, защото и двата състава с емблематични за българската музикална култура – в страната и зад граница. И смятам, че това е една сериозна тенденция за опазване на нашето достойнство в музикално отношение." – подчерта подполк. Радев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!