Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нели Корсун: Коронавирусът и грипът могат да се различат само с лабораторно изследване

Снимка: ВМА

"До момента всички изследвани проби са отрицателни за коронавирус", потвърди пред БНР проф. д-р Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести. 

По думите на проф. Корсун хората, завърнали се от рискови райони, където има случаи на заразени с коронавирус, трябва да спазват дисциплина при домашна карантина и да изпълняват указанията, които са им дадени от специалистите, така ще запазят здравето и на околните. Тя акцентира, че при поява на първи симптоми те трябва да информират личния си лекар и Регионалната здравна инспекция, за да бъдат хоспитализирани и да се изследват за наличие на коронавирус. 

В предаването "12+3" по "Хоризонт" д-р Нели Корсун обясни, че в България има втора грипна вълна от вирус тип В. По думите ѝ коронавирусът и грипният вирус могат да се различат само с лабораторно изследване

Проф. Корсун увери, че специалистите разполагат с достатъчно тестове за грип, а около 1000 са наличните тестове за коронавирус, но са поръчани допълнителни около 3000 бройки.

Тя препоръча да се спазват указанията за предпазване от грип и други респираторни заболявания:

"Избягване на контакт с видимо болни хора, често миене на ръцете с вода и сапун или с дезинфектанти. Да не се докосва с ръце лигавицата на носа, устата и очите, защото това е начинът за заразяване".

Проф. Нели Корсун заяви още, че от цялата страна постоянно постъпват проби за изследване в Националната референтна лаборатория. Тя допусна и в България да се появят случаи на заразени от коронавирус.

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Нели Корсун в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна