Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартет „Филхармоника“: Упражняваме един ритуал, в който музиката е центърът

Снимка: @quartetphilharmonica

С инструменталистите от струнен квартет „Филхармоника“ ви срещаме в последния петък на месец февруари в предаването „Български изпълнители“ 

В ансамбъла участие вземат четирима от водещите оркестранти на Софийската филхармония – Павел Златаров, Анна Иванова, Милена Златарова и Иван Лалев. Събира ги покана за участие в концертен цикъл „Музиката на Европа“ през 2018 година, като тогава си партнират с ирландския пианист Михол О'Рурк. За времето, в което музицират камерна музика заедно, се налагат като един от водещите състави.

През 2019 имат номинация за наградата „Кристална лира“ за концерта им „Малка нощна музика“ в парка на двореца „Врана“, част от Летния фестивал „Споделете музиката в двореца „Врана“. Реализират и успешен гастрол в Москва на 1 ноември в престижната зала на музея Пьотър Илич Чайковски. Тази година са номинирани за наградата на предаването за класическа музика „Алегро Виваче“ в категорията „Ансамбъл на годината“.

Повече за стремежите и бъдещи проекти на квартет „Филхармоника“ ще научите в предаването „Български изпълнители“ на вълните на програма „Христо Ботев“ този петък (28 февруари) от 23 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна