Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перкусионистката Виви Василева с първи майсторски клас и концерт в София

Младата перкусионистка Виви Василева пристига в София за първия си майсторски клас в България на 28 февруари в Националното музикално училище "Любомир Пипков" от 16 часа. Тя ще изнесе и концерт в събота, 29 февруари, в Студио 5 от 19.00 часа заедно с бразилския китарист Лукас Кампара Джиниз.

Виви Василева е родена и израснала в Германия. Познаваме я главно от участията й в концертите на нейния прочут брат - цигуларя Васко Василев, но самата тя гради много успешна кариера.

През лятото на миналата година в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше представен дебютният й компактдиск "Пеещ ритъм", записан в партньорство с Лукас Кампара Джиниз и нейния “Виви Василева квинтет”. По същото време Баварската телевизия излъчи 30-минутен филм за нея - епизод от поредицата "KlickKlack", която разказва за изявени музиканти. Той беше заснет в концертните зали на Вупертал и в Берлинската филхармония, където Виви има концерти.

По повод първия си майсторски клас в софийското музикално училище, младата изпълнителка заяви, че е готова да покаже на младите си колеги различни техники, но ще се фокусира върху свиренето на маримба. В тази връзка Виви Василева смята да подари инструмент на Националното музикално училище "Любомир Пипков". "Аз знам какво е като дете да си мотивиран да свириш, а да нямаш инструмент. Защото при нас, перкусионистите, не е много лесно да имаме всички инструменти. Имах тази възможност, защото това е моя стара маримба и знам колко е хубаво като си мотивиран и имаш възможност да свириш." - сподели тя.

А следващото гостуване на перкусионистката е с дата 24 май, когато е поканена за участие във фестивала "Софийски музикални седмици".

Цялото интервю с Виви Василева чуйте в звуковия файл.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!