Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Атракционният парк към пещера Леденика - добър замисъл, лошо изпълнение

Рухнало съоръжение към пещера Леденика
Снимка: Община Враца

Преди дни рухна входът към пещера Леденика. Той е изграден за близо 250 000 лева и открит преди по-малко от 5 години. 
След направения оглед експертите са категорични, че причината за падането на модула са пукнатини в конструкцията, за които многократно Община Враца е сигнализирала фирмата изпълнител на обекта. Пещерата е достъпна за посетители въпреки рухналото съоръжение.

Година след построяването на атракционния парк са се появили пукнатини. Служителите в пещерата Леденика са информирали ръководството на общинското предприятие "Спорт и туризъм" за нарушенията в конструкцията.

"Тогава също бяха направени проверки, но аз лично, за тези 4 или 5 години, в които съм бил екскурзовод в пещера Леденика, никога не съм видял да дойде фирма, която да провери техническото състояние на тези съоръжения", каза в предаването "Хоризонт до обед" Момчил Янков, общински съветник във Враца и бивш екскурзовод.

"Аз смятам, че когато дадени съоръжения са в гаранция, те трябва да бъдат подлагани на някакъв технически контрол, защото при тези метеорологични условия, които са в Балкана, ако оставиш каквото и да е нещо на произвола на съдбата, то рано или късно ще спре да функционира", подчерта Янков.

През последните три години са похарчени 100 хиляди лева от общинския бюджет на Враца за поддръжка на развлекателния парк. 

В отчета за изпълнението на проекта се изтъква повишение на броя на посетителите на пещерата. През 2012 година,  преди да бъде изграден атракционът, те са 17 хиляди души, 40 хиляди души е броят на посетителите през 2015 година в хода на строителството, а през миналата година пещерата е била посетена от над 44 хиляди туристи.

"Аз също съм на мнение, че главната идея на този проект беше да привлече колкото се може повече туристи. Смятам, че това донякъде това се изпълни. Моето лично мнение е, че това е един качествен проект, с добър замисъл, но с некачествено изпълнение", посочи Момчил Янков.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Влак блъсна кола, няма пострадали

публикувано на 06.04.20 в 15:41

Най-четени