Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство публикува своя мандат за предстоящите преговори с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство няма да приеме да спазва правилата и разпоредбите на Европейския съюз, включително на Европейския съд, в бъдещите двустранни отношения, които тепърва предстои да бъдат договорени, се посочва в мандата на британското правителство за предстоящите преговори, публикуван в четвъртък.

Правителството на Обединеното кралство също така подчерта, че няма да удължи настоящия преходен период след 31-ви декември 2020 година, когато той трябва да приключи.

Британските управляващи ще вземат решение до месец юни дали е възможно споразумение с ЕС преди крайният декемврийски срок, и ако преценят, че това може да се окаже невъзможно, след това те ще започнат подготовка за бъдещите отношенията със Съюза при условия, че няма да има сделка (за окончателен Брекзит без сделка).

В тази връзка британското правителство желае до юни да станат ясни по-широките очертания на търговската сделка с ЕС.

Бъдещите отношения между Брюксел и Лондон трябва да се основават на сделките, които ЕС сключи с Канада и Япония, се подчертава в британския документ.

Двустранната сделка трябва да гарантира, че няма да има тарифи, такси и количествени ограничения на търговията между Обединеното кралство и ЕС, посочва документа на британското правителство.

Европейският съвет одобри във вторник мандат за преговори за ново партньорство с Обединеното кралство, номинирайки официално ЕК за преговарящ. Очаква се първата официална двустранна среща да се проведе в началото на март, се казва в официалното съобщение.

Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние заяви в четвъртък, че блокът ще продължава да следва споразумението, заложено в Политическата декларация за Брекзит, въпреки възможните промени в политиката на Обединеното кралство към ЕС.

"Ще се придържаме към всички наши предишни ангажименти в Политическата декларация. Искаме амбициозно и честно партньорство с Обединеното кралство в бъдеще", коментира Барние, като повтори, че в понеделник ще се проведат допълнителни дискусии по въпроса.

Вчера Мишел Барние предупреди, че няма много време за постигане на търговско споразумение с Обединеното кралство, като отново повтори, че преговорите ще бъдат сложни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени