Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи: Не протестираме срещу плащането, а срещу неуредиците и лошите пътища

Представители на транспортни фирми протестираха в района на ГКПП „Дунав мост“ при Русе заради тол системата.
Снимка: БТА

Отлагане на тол системата, който тръгва на 1 март, поне с три месеца, в които да се отстранят всички неясноти и детайли по въвеждането ѝ, поискаха на протест в района на граничния пункт „Дунав мост“ превозвачи от Североизточна България. В момента движението там е затруднено.

Управители на транспортни фирми от Североизточна България се събраха на протест днес, за да изразят недоволството си от неуредиците по въвеждането на тол системата. Този път те нямаха разрешение за блокиране на движението и пеша изминаха разстоянието от границата до Индустриалната зона. След това обаче организираха автомобилно шествие, което затрудни движението в района.

Ето какво каза една от протестиращите:

„Сега годишната винетка е 1300 лв., а сметнато по пробег на километър ще бъде 10 000 лв. поне на годишна база, което е 10-кратно увеличение на сумите. Това нещо директно ще рефлектира върху крайния потребител, тъй като вдигайки цената на транспорта, естествено всички стоки ще поскъпнат. Имаме джипиес (GPS) система, ще ви дам пресен пример от днес – моят камион е на опашката, а по GPS ми дава, че е на друго място. Има проблем със самия GPS. Как ще се отчита това нещо, как ще ми вземе таксата, има разминаване, аз ще бъда санкционирана“.

„После имаме маршрутни карти, а не знаем къде ще ги има тези карти. Ще има устройства, за големите фирми за тях има отстъпки, а за малките - не. Има суми, депозити и т.н. Има тотална неяснота кое как ще се случва. Да не говорим, че за да дадеш ти такива високи цени, това което предлагаш трябва да е наистина високо ниво“, добави жената.

Според протестиращ превозвач транзитно преминаващите автомобили са 4-5 пъти от тези във вътрешността.

„Ние отърваме печелившото, гоним което не е рентабилно. Навремето имаше винетна система – терците влизат, купуват си винетка, на Русе си я сменя с другия и за един ден една винетка ползват два камиона. Всеки го знае това нещо“, добави мъжът.

„Проблемът не е заплащането, а в това, че нямаме пътища. За какво плащаме? Да си оправят първо пътищата, да кажат една цена. Ние не протестираме срещу заплащането, а срещу неуредиците, лошите пътища“, каза протестиращата превозвачка.

Репортажа може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна