Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 млн. нови пациенти с остър коронарен синдром в света годишно

"Сърцето помни" и ни напомня за риска от инфаркт и правилните действия

Снимка: Cardiobg.com

Започна здравната информационна кампания „Сърцето помни“, насочена към по-добрата информираност на обществото по отношение на миокардния инфаркт, последващите рискове, пред които са изправени пациентите, и необходимостта да променят начина си на живот. Кампанията цели да засили и ангажираността и мотивацията на близките на преживелите инфаркт, които също да обърнат внимание на здравословното си състояние.

"Инфарктът е едно заболяване, което е доста често срещано в българското общество. То е асоциирано с начина на живот, начина на хранене. На първо място, за да сме подготвени, и пациентите, и техните роднини трябва да познават симптомите. Най-честият симптом е гръдната болка. Тя има типична локализация - в областта на сърцето, но понякога може да е в областта на корема, във врата, често има случаи, когато се излъчва към лява или дясна ръка, има опасващ характер. При такива сипмтоми винаги трябва да се мисли за най-опасното състояние. Доста често тези симптоми са придружени с гадене, повръщане, пребледняване, силно изпотяване," каза доц. д-р Кирил Карамфилов, научен секретар на Българското дружество по интервенционална кардиология.

Председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. д-р Мария Токмакова съобщи, че всяка година в света се регистрират 4 млн. нови пациенти с остър коронарен синдром (ОКС). Той е и най-честата причина за смърт в страните от Европейския съюз - около 741 000 души годишно. Данните сочат, че на всеки 43 секунди в Европейския съюз се регистрира смъртен случай вследствие на ОКС, а у нас всяка година 4700 българи умират в следствие на миокарден инфаркт

През първата година след получаването на миокарден инфаркт един на петима пациенти получава повторен инфаркт или инсулт или се стига до сърдечносъдова смърт.

Организатори на кампанията "Сърцето помни" са Дружеството на кардиолозите в България и Българското дружество по интервенционална кардиология. Българското национално радио е медиен партньор.

У нас пациенти, преживели миокарден инфаркт, имат право на различни прегледи по линия на здравното си осигуряване - през първия месец два безплатни прегледа в лечебното заведение, в което са лекувани; веднага след този период пациентите се диспансеризират при кардиолог, а при наличие на диспансеризация имат право на още два безплатни прегледа. В България работят над 60 ангиографски лаборатории, които поемат спешните случаи при пациентите с миокарден инфаркт.

При старта на кампанията бе показан информационният видеоклип "Сърцето помни", отличен с редица международни награди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!