Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радка Аргирова: Вирусът ще се появи, но трябва да реагираме спокойно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вирусът Ковид-19 е от типа на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който предизвика епидемия през 2003 г. и причини смъртта на около 10% от заразените тогава, категорична е проф. Радка Аргирова, изтъкнат български вирусолог и председател на Българското дружество по медицинска вирусология.
Тя призова в интервю за "Хоризонт" да не се създава излишна паника около коронавируса и подчерта, че най-важна е адекватната реакция.
Експертът изрази изрази недоумение, че в Националния кризисен щаб няма вирусолог.

"Вирусът не знае граници. Той ще се появи. Въпросът е да реагираме спокойно, да се пазим, и без паника. Няма нужда. От един грип не трябва да се паникьосваме. Възприемаме го като нещо нормално, а той никак не е безобиден" - каза професор Аргирова.

Независимо, че коронавирусът едва ли ще ни заобиколи, не можем да говорим за смъртна опасност“, казва проф. Аргирова и цитира статистики, според които смъртността от грип е десет пъти по-висока, отколкото от коронавируса.

„Нещата не изглеждат безнадеждни“, посочва проф. Аргирова, но се притеснява от съобщенията за излекувани в Китай, които са се заразили отново.

„Ако те наистина са били излекувани и отново са се заразили, ще трябва изцяло да сменим подхода си към профилактиката на тази вирусна инфекция“, заяви тя.

Вирусът е нов, но семейството с неговите свойства ни е познато, допълни проф. Аргирова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени