Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на случаите с коронавирус в Италия скочи до 650

Ватикана затвори италианските катакомби заради коронавируса

Пиаченца, Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианската агенция за гражданска защита обяви в четвъртък привечер, че броят на случаите с коронавирус в Италия вече е скочил до 650, след като само седем часа по-рано броят на заразените беше 528.

Днес в страната са загинали от смъртоносния вирус още трима души, което увеличи тяхната бройка в Италия до 17.

Само в района на Ломбардия, където е едно от епидемиологичните огнища на заразата в страната, са хоспитализирани 216 души.

Италия остава епицентър на епидемията в Европа, като шефът на агенцията за гражданска защита Анджело Борели потвърди, че тепърва се провеждат тестове, за да се потвърди дали последните три смъртни случая са свързани с вируса.

От началото на седмицата повече от 50 000 души са под карантина в 10 града в Ломбардия и един град в региона Венето, където се намира Венеция.

Избухналата преди дни епидемията в Италия допринесе за разпространението на коронавируса в останалата част на Европа, включително Гърция, Швейцария, Хърватия, Австрия, Румъния и Северна Македония.

Междувременно изследователи в миланската болница "Сако" са успели да изолират щама на коронавируса, разпространяващ се на територията на Италия.

Учените са установили, че има разлики при развитието на вируса у всеки  пациент. Постижението им ще помогне за разучаване на молекулярно ниво и проследяване на всеки единичен вирус, за да се разбере как той се разпространява и за колко време. Следващата стъпка ще бъде да се проучи развитието на антитела с цел разработването на ваксини и лекарства във фармацевтичните лаборатории.

Ватикана затвори италианските катакомби заради коронавируса

Ватикана е затворила за посещение всички древни италиански катакомби заради епидемията от коронавирус в страната.

Ватиканският официален монсеньор Паскуале Якобонe заяви, че решението е взето за защита на водачите, които работят в ограничените подземни пространства, както и на посетителите.

Якобонe, секретар на Папската комисия за свещена археология, посочи пред Ройтерс, че групирането на посетители в малките, тесни пространства, както и влажните условия в катакомбите създават идеални условия за разпространение на вируса.

Катакомбите са подземни гробници, датирани от втори век. Най-известните и най-посещавани са тези в Рим, които се състоят от много километри подземни тунели, изрязани в мек камък.

Ватиканa притежава и администрира тях и множество други християнски катакомби в цяла Италия. Около дузина са проучени и отворени за обществеността, включително в Сицилия, Тоскана и Сардиния.

"Надяваме се да успеем да ги отворим възможно най-скоро, но наистина нямахме избор", каза Якобонe.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!