Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом може да принуди фирмите да произвеждат антивирусна защитна екипировка

Белия дом
Снимка: уикипедия

Администрацията на Доналд Тръмп може да използва Закона за производство за отбраната, за да принуди компаниите в САЩ да разширят производството на защитни маски и дрехи, необходими за борба с епидемията от коронавирус, съобщиха медиите в четвъртък.

Законът от 1950 година дава правомощия на президента да накара бизнеса да изпълнява поръчки, считани за необходими за национална отбрана. Сега администрацията обмисля да се позове на този закон, тъй като Съединените щати не разполагат с по-голямата част от необходимите около 300 милиона N95 маски за лице, както и друго оборудване, необходимо за борба с епидемията, съобщиха за Ройтерс източници от Белия дом.

По-рано Доналд Тръмп назначи вицепрезидента Майк Пенс за шеф на специална група за противодействие на коронавируса Covid-19.

Междувременно губернаторът на Калифорния Гейвин Нюсъм обяви, че щатските здравни власти проследяват най-малко 8400 души за коронавирус, като в същото време посочи, че има 33 потвърдени случая на заразени.

В момента щатът Калифорния разполага само с около 200 тестови комплекта, което е "неадекватен" брой, но е в "постоянен контакт с федерални агенции", който ще изпратят значителен брой нови тестови комплекти в следващите дни, допълни Нюсъм.

Здравните служители обаче заявиха, че няма причина за паника, като заявяват, че рискът за обществеността остава нисък, тъй като до момента има само ограничен брой потвърдени случаи.

Здравният департамент на Ню Йорк пък поиска от 700 души да останат самоизолирани за две седмици по подозрение за коронавирус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени