Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Франция няма да затвори границата си с Италия

Броят на потвърдените случаи на коронавирус във Франция се е удвоил за 24 часа, достигайки 38

Еманюел Макрон и Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че Франция няма да затвори границата си с Италия, след като той се срещна с италианския премиер Джузепе Конте по време на еднодневна визита в Неапол.

Макрон подчерта, че двете страни трябва да работят в тясно сътрудничество, за да се справят с извънредната ситуация, причинена от вируса Covid-19.

Конте пък добави, че двете страни се договориха да работят рамо до рамо, за да се осигурят равнопоставени условия по отношение на предстоящите преговорите между Европейския съюз и Обединеното кралство, които трябва да започнат в началото на следващата седмица.

По-рано тази седмица лидерът на френската опозиция Марин льо Пен заяви, че Франция трябва да затвори границата си с Италия поради бързото нарастване на случаите на коронавирус, подчертавайки, че това "ще е необходимо, ако епидемичната спирала в Италия излезе извън контрол".

Междувременно броят на потвърдените случаи на коронавирус във Франция се е удвоил за 24 часа, заяви френският министър на здравеопазването, достигайки в четвъртък 38 спрямо 18 в сряда.

По време на пресконференция министърът на здравеопазването Оливие Веран заяви, че това "рязко увеличение" се дължи на идентифицирането на така наречените "лица за контакт", свързани с известни по-рано случаи, добавяйки, че Франция е "готова" за епидемия.

Директорът на здравното министерство Жером Саломон пък посочи, че от 38-те случая на заразени двама души са починали, 12 са излекувани и 24 са хоспитализирани, двама от които са в "тежко състояние".

В четвъртък и властите в Северна Ирландия потвърдиха първия си случай на коронавирус, като главният лекар на британския регион Майкъл Макбрайд каза пред журналисти, че пациентът е пътувал от Италия през Дъблин.

Случаят е в допълнение към 15-те, потвърдени в Обединеното кралство от главния медицински директор на Англия Крис Уити по-рано през деня.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна