Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 9 града утре

Кампанията за набиране на донори на стволови клетки продължава

Потенциалните донори влизат както в българския, така и в световния регистър

| обновено на 28.02.20 в 10:26
Снимка: БГНЕС

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки към Александровска болница продължава с кампанията си за набиране на доброволни донори на стволови клетки под надслов „Заедно за надежда“.

Кампанията ще се проведе утре, 29 февруари от 8.00 до 13.00 ч. в 9 града в страната - Стара Загора, Казанлък, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Кърджали, Плевен и Благоевград в лаборатории „Рамус“.

Първата организирана акция се проведе в Перник, Варна и Шумен в помощ на Михаела Димитрова, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит. В акцията се включиха над 500 души.

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е създаден през 2005 година и е член на Световния регистър, в който са регистрирани повече от 36 милиона души от над 50 страни. Най-големият регистър в Европа е този в Германия – там са включени почти 9 милиона души, следва го испанският регистър. 

В нашия регистър към момента са вписани над 2 500 донори и броят им нараства, съобщи пред „Хоризонт“ проф. Анастасия Михайлова, която отговаря за публичната банка за кръв от пъпна връв. Само в резултат на започналата кампания има около 600 нови заявки за донорство, поясни тя.

Включването в регистъра не значи веднага взимане на стволови клетки. Взима се периферна кръв, една венепункция както за банално изследване и тази кръв се изследва за определени маркери, които след това ще бъдат база за оценяване на съвместимостта за даден реципиент“, уточни проф. Михайлова. 

„След като ние получим резултатите от нашите изследвания, тези хора се включват не само в българския регистър, а и в международния регистър. Нашият скромен регистър е част от този международен регистър“, допълни Анастасия Михайлова. Чак когато се появи подходящ реципиент, потенциалният донор бива информиран, за да се подложи на процедурата по вземане на стволови клетки.

По-широкоразпространеният начин за вземане на стволови клетки е от периферна кръв, както при кръвопреливане, изтъкна специалистът. „Като предварително индивидът се стимулира с третиращ фактор, за да може стволовите клетки, които са в костния мозък, да се „излеят“ в периферната кръв. Това е безопасно. Има леко грипоподобни симптоми, леко главоболие, мускулни болки, които отшумяват за няколко дни.“

Взетата кръв се подлага на процедура за отделяне на стволовите клетки, които впоследствие ще се използват за трансплантация.  

За да станеш донор на стволови клетки, трябва да си навършил 18 години. Горната възрастова граница е 55 години. Това е свързано с остаряването на имунната система, каза още проф. Михайлова. 

Над 70 отделни заболявания се поддават на терапия със стволови клетки. Сред тях са доброкачествени и злокачествени хематологични заболявания, наследствени анемии, имунни дефицити, метаболитни нарушения.

По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.

Кампанията се осъществява с подкрепата на БЧК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна