Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Бензинът рекордно евтин“ е водещото заглавие на вестник „24 часа“.  В големите вериги бензиностанции цената е спаднала с  6 стотинки за литър . Причината според изданието е спадът на цените на петрола, предизвикано от разпространението на коронавируса. Заразата в големи икономики като Южна Корея, Япония и Италия предизвиква опасения, че потреблението на горивата ще бъде ограничено.

„Вирус истерия тресе България“, пише вестник „Труд“ и пояснява - потвърден случай на коронавирус у нас няма до момента, но хората се презапасяват с храни и лекарства. В големите градове масово се изкупуват хранителни стоки с дълъг срок на годност заради притеснението, че ако бъде обявена карантина, магазините ще се опразнят, както се е случило в Италия и Гърция. В аптеките в цялата страна липсват спиртните дезинфектанти и маски. Скочило е търсенето и на витамини.

Коронавирусът помрачи Трети март - отбелязва на две страници вестник „Стандарт“. Националният исторически музей и Военноисторическият музей остават затворени за националния празник. Мярката е превантивна, за да се избегне струпване на много хора в залите на двата музея. Причината не е само заразата от коронавирус, но и очакваната втора вълна на грип тип Б, за която предупредиха здравните власти.

„Стандарт“ съобщава още, че Съединените щати са разработили ваксина срещу коронавируса, а първата партида от нея е изпратена до здравните регулатори за одобрение.

„Тол системата тръгва в хаос“ е водещото заглавие на вестник „Дума“. Въпреки новите отстъпки на кабинета пред превозвачите, те отново излязоха на протест. В пълна неяснота са транспортните фирми, които до 27 март трябва да се оборудват с бордови устройства, допълва изданието. В коментар опозиционният вестник добавя- „Целите на упражнението бяха простички  - повече пари за пътища и улеснение за бизнеса. Нищо подобно не се случи.“

Подобен е и коментарът по темата във вестник „Сега“ - „Министър Петя Аврамова и заместникът ѝ Николай Нанков с подчинената им Агенция „Пътна инфраструктура“ не са си свършили работата и заради тях транспортните фирми още не могат да оборудват колите си за отчитане на пробега и на дължимите пътни такси - пише изданието

„24 часа“ акцентира върху намерението на министерството на образованието да въведе интегрален изпит за бъдещите четвъртокласници. Идеята е те да бъдат препитвани не само по български език и математика, но и по природни и обществени науки. Промяната ще влезе в сила от 2022-2023 година. Другата промяна е да се оценяват уменията на учениците, а не толкова знанията, тъй като резултатите от проверките показват подобен дефицит у българските деца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени