Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът свика извънредно заседание на Националния щаб за заболяването

Няма положителен резултат за коронавирус у нас, Борисов зове хората да не се поддават на паника

| обновено на 28.02.20 в 13:59
Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

След извънредно заседание на Министерския съвет заедно с кризисния щаб, създаден от правителството заради коронавируса, институциите призоваха хората да не се подават на паника.

Няма положителен резултат за коронавирус у нас. Вчера и в двете лаборатории, които обработват резултатите - във Военномедицинска академия 19 проби са отрицателни, а в Националната лаборатория 21 проби са отрицателни, заяви по-рано днес проф. Венцислав Мутафчийски.

Премиерът Бойко Борисов категорично призова да не се всява паника.

„Нито италианското, нито немското, нито френското здравеопазване са по-лоши от българското. Щом го има там - то ще дойде. Наоколо съседите ни, виждате Румъния, Гърция, Македония, Сърбия - навсякъде има. И като дойде, то не значи, че нещо по-различно от днеска се е случило“.

Призив да не се изкупуват хранителни продукти

Борисов призова хората да не изкупуват хранителни продукти, попита дали ще трябва да се забраняват масови прояви при предстоящия национален празник на 3 март, а ген. Мутафчийски обясни, че на този етап няма основание да се препоръча забрана на празненствата, но все пак е хубаво да бъдат ограничени събиранията на закрито.

Премиерът посочи, че във фонда за бедствия и аварии има 77 млн. лева, които ще се използват за мерките за борба с коронавируса, като има готовност да бъдат отделени още 50 млн. лева. Той разпореди от Държавния резерв да се отпуснат 100 хиляди литра спирт. На заседанието стана ясно, че регулярно се попълват запасите от тестове, за да няма дефицит.

Указания за болничните

До края на деня личните лекари ще имат указания как да издават болничните листове за карантина, каза здравният министър Кирил Ананиев:

„Технически указания ще им дам. Притесняват се, да не би да ги обвинят във фалшиви болнични листове. Има кодиране и т.н. всичко това ще ..

„Аз съм сигурен, че няма да се разминем без това, но в момента по всякакъв начин, трябва да се успокоят хората“, каза Борисов.

Мерки за болнични легла и маски

Ръководителят на щаба за коронавируса професор Венцислав Мутафчийски обясни, че вече се знае какви легла могат да се пренасочат, ако се налага да се поемат хора под болнична карантина:

„Освен наличните инфекциозни легла, които има във всеки областен център, да бъдат подсигурени допълнителни легла, които или да стоят на стендбай, или да има готовност за претрансформирането им само за 24 часа или 12 часа“.

Заради липсата на защитни маски, ще се направи опит да се намерят български производители, каза Емил Караниколов:

„Тук сме говорили с български производители на маски, както и с Асоциацията по текстил, относно професионалните такива, т.е. имаме готовност и с тях да започнем работа за осигуряване на тези маски“.

Потвърждение за пред медиите, че няма заразени

В началото на заседанието Борисов заяви:

„Първо жълтите, хейтърски и фалшиви новини, даже и сега генерал Мутафчийски му зададох въпроса - говорят, че криете, имало коронавирус, всички държави почти имат, така че нищо срамно няма, ако и в България се е появил при този огромен трафик и движение на хора. Няма смисъл, няма логика да се направи, но, Мутафчийски, още веднъж пред медиите го потвърди, за да те чуя и ако говори истината и само истината“.

„Към днешна дата нямаме доказан случай на български гражданин или чуждестранен гражданин, пребиваващ на територията на България  коронавирус инфекция. Ежедневно на сайта на Министерството на здравеопазването се пуска информация, актуална информация, към края на деня има ли такива данни или няма. Досега нямаме потвърждение“, заяви на свой ред председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

„В днешния ден ще бъде проведен и междулабораторен контрол, където 3 от отрицателните проби на ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория и обратно от лабораторията 3 проби ще бъдат дадени във ВМА. Правим ежедневен мониторинг какви са китовете, които се използват в света. Ние работим с китове, които се използват в ЕС. Абсолютно еднакви“, посочи проф. Мутафчийски. 

Той допълни, че „в качеството на китовете, на апаратурата и в подготовката на кадрите нямаме съмнение“.

„Това ще бъде обаче регулярна мярка през 2-3 дни, която ще се прави между лабораториите. Това решение бе взето тази сутрин от Националния щаб. Това е междулабораторен контрол, който е европейска практика“, допълни проф. Венцислав Мутафчийски.

И отбеляза, че днес продължават изследванията на всички проби, които ще постъпят от страната, както и от настанените в последната нощ пациенти в инфекциозните болници. 

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев по граничните пунктове на България не се налагат по-сериозни санитарни мерки.

„В пунктовете, в които работим, разпоредено, има вече медицински екипи, те работят, но отделянето на по-голям ресурс от този е излишно и няма да ни даде някаква по-голяма сигурност.

МВнР с препоръки при пътуване до Гърция, Южна Корея и Япония

Във връзка с появата на първи случаи на заразени с новия коронавирус Ковид-19 в Гърция, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да следват указанията на местните власти и да следят текущата информация за развитието на здравната обстановка в страната

Министерството на външните работи съветва българските граждани да пътуват до Южна Корея само при неотложна необходимост. Външното ни министерство призовава за повишено внимание при пътуване и до Япония. Причината са повечето случаи на заболели там, обясни Бойко Христов от дирекция „Ситуационен център“ на МВнР.

За Япония съветите са основно за спазване на лична хигиена, допълни той. По думите му Южна Корея и Япония не представляват съществен риск, въпреки увеличаването на случаите на коронавирус там.

МВР в готовност за реакция

Органите на реда имат подготовка как да реагират в случай на поява коронавирус у нас, каза директорът на Главна дирекция Национална полиция главен комисар Христо Терзийски.

„МВР има готовност, ние ежедневно на нашите оперативки коментираме темата и нашите задачи за изпълнение имаме готовност, съставът знае как да работи при кризи, при бедствия и при ситуации, които изискват дейност, която не е ежедневна. Взели сме мерки, изпълняваме разпореждания и препоръки на здравните органи“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени