Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуранкулашкото езеро след пожара - прогнози и какъв е контролът в защитената територия

За последните две години РИОСВ-Варна е съставила шест акта за риболов на забранени места в защитената местност, за навлизане с лодки в езерата и за риболов в забранен период. Размерът на глобите по закон е от 500 до 10 хил. лв. Наложените санкции са на обща стойност 250 лв., каза Милена Иванова, експерт Превантивна дейност". Тя поясни, че размерът е такъв, тъй като установените нарушители са физически лица, които са извършвали риболов с рибарска пръчка на забранено място и нарушенията не са довели до значително въздействие върху околната среда. Повторни нарушения на са били установявани, каза още експертът. „В защитените територии риболовът не е забранен, но може да се извършва на определени места и в определено време“, отбеляза Миглена Иванова.

Тя коментира и ефекта от пожара от 23.01.2020 г. върху защитените територии по НАТУРА 2000 в Шабленското езеро - по думите й „растителността в езерото е влаголюбива и ще се възстанови до няколко месеца. Хубавото е, че в момента няма гнездещи видове. Биотопът за следващите години ще се възстанови напълно“.

За Радио Варна орнитологът Пенчо Пандъков от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), станал непосредствен свидетел на последния пожар, сподели че подпалването на тръстиките в местността Орлово блато, край Дуранкулашкото езеро обслужва интересите на бракониери и това не е прецедент.

Още от техния коментар чуйте в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени