Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дабко Дабков – архитектът на Стара Варна

4
Архитект Дабко Дабков

„Една немска мъдрост казва: Където не се строят домове, ще се строят затвори. Собствената къща, или както ние казваме, бащиното огнище, е култ за българина. И ако към него се насочат и благородните усилия, и ценната помощ на школувания и опитен архитект, жилищната култура на българина ще достигне висотата, която ще свидетелства през вековете за общата културна висота на нацията ни.“

Тези думи са на известния български архитект Дабко Дабков. Припомня ни ги краеведът Християн Облаков, който неотдавна издаде третата си книга – „Дабко Дабков Архитект“, посветена на едно от най-големите имена в строителната памет на град Варна, от началото на XX век.

Варна отбеляза неотдавна 145 години от рождението на архитекта, реализирал над 350 архитектурни проекта на територията на морската ни столица. Сред най-значимите сгради, които създава, са Варненският аквариум, чието правилно наименование от 1906 година е Морска зоологическа станция с аквариум, елегантната сграда на първия варненски грандхотел – „Лондон“, много частни домове, грандхотел „Мусала“ и много други.

Снимките са предоставени от Християн Облаков.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от