Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експертът по комуникации

Любомир Аламанов: Правилната комуникация предотвратява паниката

Ситуацията с коронавируса е уникална както за политиците, така и за хората

Любомир Аламанов
Снимка: БГНЕС

Експертът по комуникации Любомир Аламанов публикува в своя Фейсбук профил 21 точки по кризата с коронавируса. Като правителства и общества сме в уникална ситуация, защото за последните десет години, откакто се промениха комуникациите, не е имало подобна криза, която да засяга толкова много хора, подчерта Аламанов пред БНР. Според него е много важно да се намери баланс в комуникацията, така че хем да има достатъчно информация, хем да не се стига до паника.

Според него действията на институциите са важни, за да вдъхнат спокойствие на хората и да бъдат адекватни на ситуацията. Правилната комуникация предотвратява паниката, намалява истерията, подобрява вътрешната координация, повишава спокойствието и комуникацията.

"Хората трябва да знаят, че някой има, който следи ситуацията. Правенето на извънреден щаб, който се състои от специалисти, беше много добра стъпка, защото именно специалистите са хората, които могат реално да кажат доколко голяма е опасността и доколко не е голяма", посочи Любомир Аламанов, според когото специалисти по комуникации биха могли да отменят отчасти лекарите в рутинното осведомяване на обществеността през медиите.

Веднъж избухнала, паниката не може да бъде контролирана, категоричен е специалистът по комуникации.

Необходима е систематична, дългосрочна работа за формиране на хигиенни навици, смята Любомир Аламанов. "За два дена няма как да стане. Това е процес, който трябва да се развива много дълго с времето, да има много кампании, бавно, постепенно, от училище да започне", изтъкна той.

"Тук има сблъсък с една естествена, изконна, българска народопсихологична черта: как да кажеш на българина как да киха. Българинът е оцелял по най-различни начини и само си представете, ако например миналата година лятото, ей така, правителството решава да ограмоти здравно хората и пусне информационна кампания "Как да кихате". Това усещане на българина за оцеляване щеше да доведе до доста негативни и иронични коментари. Това е дълъг и сложен разговор как се променят нагласите на хората", отбеляза експертът.


Интервюто и анкетата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от