Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорният танц и неговото отражение в модерния свят

БНР Новини
Снимка: БАФЦ

Българският фолклор отдавна е повод за полюсни мнения. Хорото например често се свързва с удобно настанилия се у нас псевдопатриотизъм. Това обаче не променя факта, че българският народен танц е изкуство като всяко друго. Той учи на дисциплина, координация и уважение към тялото и най-вече към културата. Танците изграждат характер и спомагат за интелектуалното и културно развитие на децата. Това стана ясно и от разговора с хореографа Христо Станков във „Време и половина“.

Станков е председател на Българския арт и фолклорен център „Нестия“. Той е организатор на близо 45 фестивала. Създател е и на националната кампания „Да запалим и съхраним огъня български“, която пък цели да възроди интереса към българския фолклор. Хореографът инициира и приемането на Закон за защита на българския фолклор. Идеята е законът да се превърне в държавна политика. Засега обаче той е само проект, който чака своето време.

Христо Станков иска да запали огъня в душите на хората, които обичат фолклора и се гордеят с него. Независимо на каква възраст са. За това говори и в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна