Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкетни карти за всички влизащи от Гърция през ГКПП „Златоград“

Снимка: wikipedia.org

Анкетни карти ще попълват всички, които влизат през ГКПП „Златоград“ от Гърция, стана ясно след заседание в Областната администрация на Кризисния щаб за медицинско осигуряване във връзка с мерките за разпространяване на COVID-19 у нас.

С грипоподобни симптоми е настанена жена в инфекциозното отделение на областната болница, завърнала се преди 12 дни от Северна Италия.

Жената е клинично здрава, но ще и бъдат изпратени проби за изследване в Националната референтна лаборатория, съобщи директорът на здравна инспекция д-р Мими Кубатева.

„Нашата преценка е, че е било малко пресилено приемането им в отделението и ще бъде обърнато внимание на личните лекари по-задълбочено да правят преценка на обстоятелствата около всеки един пациент, завърнал се от Италия или Китай“, каза тя.

„Всички, които влизат при граничния пункт край Златоград задължително ще попълват анкетни карти. В тях е включена информация затова откъде идват и през какви страни са преминали, имат ли оплаквания и данни за техния личен лекар. Впоследствие тези карти ще се предоставят на РЗИ“, обясни д-р Мими Кубатева.

От РЗИ са изпратили писмо с инструкции до всички хотелиери в курорта Пампорово, а именно „да насочват всички, които получат симптоми на инфекция да се обръщат към лекар“.

„И още едно задължение - да подпомагат свързването на туристите с лечебно заведение на територията на областта“, добави д-р Кубатева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна