Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Агрипина“, опера-серия в три действия от Георг Фридрих Хендел (съдържание)

Либрето: Кардинал Винченцо Гримани.
Световна премиера: 26 декември 1709 г., Венеция - Teatro San Giovanni Grisostomo

Действащи лица:
• Клавдий, римски император – бас
• Агрипина, съпруга на Клавдий – сопран
• Нерон, син на Агрипина от предишния брак – кастрат/сопран
• Отон, военачалник на армията на Клавдий – контраалт
• Попея, знатна римлянка – сопран
• Палас, свободен римлянин – бас
• Нарцис, свободен римлянин – кастрат/алт
• Лесбий, слуга на Клавдий – бас
• Юнона, римска богиня – контраалт


Място и време на действието – Древния Рим, по времето на император Клавдий

Първо действие
Когато разбира, че нейният съпруг император Клавдий е загинал в морската буря, Агрипина веднага започва да крои планове да възкачи на власт Нерон – сина си от предишния брак. Сговаря се с освободените от робство Палас и Нарцис, които изпитват силна страст към нея, да провъзгласят Нерон за наследник на престола. На всеки от двамата обещава взаимност в чувствата и бъдеще на таен управник.
Но плановете внезапно се сгромолясват, когато Лесбий, слугата на Клавдий, съобщава, че Отон, който командва римската армия е успял да спаси живота на императора. Военачалникът обявява решението на Клавдий: като награда за храбростта, обявява Отон за свой наследник. Тихичко обаче прошепва на ядосаната Агрипина, че трон не му е нужен – той е готов да го замени в името на любовта си към прекрасната Попея.
Агрипина бързо обмисля нова интрига. Тя знае, че Клавдий също не е безразличен към красивата девойка. Съобщава ѝ, че Отон, въодушевен от обещаната му власт, се е договорил с императора да му отстъпи Попея. Коварната Агрипина я съветва да си отмъсти: когато Клавдий дойде при нея, да му съобщи, че Отон е заповядал да го отблъсне. Извън себе си от гняв, Попея изпълнява плана. Императорът е вбесен, Агрипина уверява девойката в своята вечна преданост и приятелство. Палас и Нарцис разбират, че са измамени и решават да се съюзят. Влиза Отон – той тревожно очаква церемонията да бъде обявен за престолонаследник, но когато се приближава към Клавдий, той внезапно го обвинява в предателство.

Второ действие
Цялата римска аристокрация приветства Клавдий – Отон не разбира защо императорът вместо благодарност, го обявява за изменник и всички странят от него. Когато вижда неговото отчаяние, Попея е обзета от съмнение. Отон се заклева в своята невинност. Двамата се помиряват. Попея, осъзнала, че се е превърнала в оръжие в ръцете на императрицата, решава да ѝ отмъсти. След като Отон си отива, при девойката се появява Нерон, той също ѝ признава, че е влюбен в нея.
През това време Палас и Нарцис също разбират, че са пионки в коварните замисли на Агрипина. Тя се е опитала да склони Палас да убие Отон и Нарцис, а Нарцис – да убие Отон и Палас. Агрипина върви неотклонно към целта – успява да убеди Клавдий: Отон не е загърбил мечтата да стане император. Моли съпруга си завинаги да пресече неговите амбиции и да предаде властта на Нерон.

Трето действие
Попея вече е задвижила своя план за отмъщение. Тя скрива Отон в стаята си и го предупреждава: нищо от онова, което ще чуе, не трябва да предизвиква у него ревност. Нерон влиза, разпален от желание. Девойката настоява бързо да се скрие, защото всеки момент може да се сблъска с Агрипина. Но вместо нея, се появява Клавдий. Попея го упреква, че не я обича. В отговор императорът ѝ напомня всичко, което е сторил за нея, дори и несправедливото наказание на Отон. Попея се оплаква, че е погрешно разбрана – тя е преследвана не от Отон, а от Нерон. Клавдий е недоверчив и тогава умницата му предлага да се скрие и сам да види какво ще се случи. Извиква Нерон, който веднага започва да я прегръща… Внезапно обаче от скривалището излиза Клавдий и прекъсва любовната сцена, с ярост изгонва Нерон. Когато под благовиден предлог се освобождават и от присъствието на императора, Попея и Отон се заклеват във вечна любов.
В двореца разочарованият Нерон разказва на майка си за своя позор и я моли за защита. Вече е решил – ще се посвети на политиката, а не на страстта. Но Палас и Нарцис са разказали на императора всичко за заговора на Агрипина. Научила за разкритието, тя разбира, че е в опасност. Уверява съпруга си – в опита да въздигне на престола Нерон е действала изключително в интересите на Рим, така е искала да запази властта за самия Клавдий. И разбира се, не пропуска да го упрекне, че се е доверил лекомислено на лъжливата Попея, която всъщност обича не него, а Отон. Клавдий възразява – Нерон е нейният възлюбен, видял ги е с очите си… Накрая истината излиза наяве. За да изглади вината си, императорът обявява Отон за свой приемник, но военачалникът се отказва от трона – той поставя по-високо от властта любовта на Попея. Тогава Клавдий обявява за свой наследник Нерон. Така след много перипетии, кроежите на Агрипина завършват с щастлива развръзка. Богинята Юнона благославя мъдрото решение на императора.