Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клангкино – класически немски неми филми със съвременна музика на живо

Снимка: www.goethe.de

Берлинска киноатмосфера в София – в навечерието на Берлинале. Едно съизмерване чрез киното между ХХ и ХХI век. Клангкино е проект на Гьоте-институт за прожекции на класически немски неми филми със съвременна музика на живо. Първият филм от тази инициатива е „Берлин – симфонията на големия град“, немски експериментален документален филм от 1927 година на режисьора Валтер Рутман по негов сценарий в съавторство с Карл Фройнд и Карл Майер. Филмът е портрет на Берлин от 20-те години на ХХ век и проследява динамичния живот на германската столица в рамките на едно денонощие. Освен визуален шедьовър филмът е и исторически документ за Берлин и живота на хората преди бормбардировките от Втората световна война. Първото издание от поредицата се осъществява в сътрудничество с „Чайната“ и кино „Влайкова“.

Симона Ганева – пиар на Гьоте-институт България, разказа в "Артефир":

"Зрителите ще могат да видят един хибрид между документален и художествен разказ, който представя живота на Берлин преди 100 години. Интересното тук е, че можем да видим града преди бомбардировките – един доста непознат образ на Берлин. Филмът ще бъде озвучен с музика на живо в изпълнение на „Антони Дончев 3UP Трио“ (Антони Дончев – пиано, Росен Захариев – тромпет и Димитър Семов Барабани), които с джаз композиции и импровизации ще допълнят пътуването във времето до Берлин – онзи от началото на 20-и век и другия, както го познаваме днес."

Предстоящи следващи прожекции на инициативата са „Кабинетът на доктор Калигари“ – пълнометражен игрален ням филм от 1920 година на режисьора Роберт Вине. Лентата е от първите филми в течението експресионизъм. Тя дава основен тласък за началото на жанра „филми на ужасите“, като представя изображения, персонажи и обстановка, характерни за този стил. Историята се развива в малък град, където пристига луд учен и представя на местния панаир сомнамбул. През нощта чрез хипноза старецът внушава на младежа да избива жителите. Филмът е характерен с нарисуваните си декори, прекалено усилен грим и крайна "театралност". "Метрополис" – немски ням филм от 1927 година, счита се за първия пълнометражен научнофантастичен филм в историята на киното. Режисиран е от Фриц Ланг и за времето си е най-скъпата кинопродукция. Може би и "Хората в неделя" (Menschen am Sonntag, 1929). Филмът описва живота на берлинчани в неделен летен ден между двете войни и е признат като гениална работа, важна не само в развитието на немското кино, но и на Холивуд. Филмите ще бъдат съпроводени от електронни диджей сетове. 

Прожекцията на „Берлин – симфония на големия град“ от 1927 г. на Валтер Рутман е на 29 февруари от 20 часа в кино "Влайкова". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени