Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившето инфекциозно отделение във Видин се преустроява

Подготвят изолатор за пациенти със съмнения за коронавирус във Видин

4
Снимка: Анжела Каменова

Във Видин пациенти със съмнения за коронавирус, идващи от чужбина, ще бъдат настанявани в изолатор. Престоят ще е до транспортирането им в инфекциозна клиника. 

За настаняване на лицата под карантина е приспособено бившето инфекциозно отделение на болницата в града. 12 са местата в изолатора, но при необходимост могат да бъда осигурени до 40, каза заместник-дирeкторът на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" д-р Богдан Томов:

"Следваме указанията на националния щаб и на областнтия, чиято среща беше вчера. При пациенти, идващи от чужбина, с доказан коронавирус и клиника на грипоподобно заболяване, да бъдат транспортирани в инфекциозна клиника. Създаден е изолатор, когато има проблем с транспорта, да могат пациентите да бъдат изолирани до възможност за транспортиране. Има условия, медицински  персонал, защитни облекла."

На място ще бъде оказвана медицинска помощ при необходимост каза д-р Томов:

"Има  респиратори, при нужда има консултанти- епидемиолог, инфекционист, които работят в болницата, микробиология, реаниматори, пулмолози, педиатри. Доказването на коронавирус ще става в инфекциозна клиника."

Има достатъчно предпазни средства за персонала, каза епидемиологът Венцислав Владински:

"Средства, това са предпазните костюми за персонала, предпазните очила, също така хирургични маски, калцуни и ръкавици. Това е, което е необходимо за персонала, който ще се грижи евентуално, ако има пациенти в изолатора. Персоналът е от болницата. Също е осигурен, подготвен е и когато се наложи, ще се сформират екипите."

В момента, в който постъпи пациент, ще бъде осигурен денонощно персонал. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия