Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е противоепидемичният контрол по морската ни граница

Снимка: БГНЕС

Във Варна, както и в цяла България, все още не е съобщено за случай на инфекция с COVID-19, но в инфекциозната болница са настанени 16 души, които са с различни симптоми на заболяване, както и които са пътували до Италия. На осем от тях пробите за вируса са отрицателни, а за още седмина от тях тестовете не са показали наличие на коронавирус. Само на един пациент пробата още не е готова.

В морската столица заседава медицинският щаб, който набелязва и координира мерките срещу разпространението на новия вирус. Директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова разясни какви са мерките за контрол:

„Когато се очаква да пристигне самолет с по-голям брой пътници, изпращаме конкретно за този полет допълнително и един или двама инспектори да съдействат, за да може да се раздадат информационните листи, да се попълнят от хората и при нужда да се термометрират и да се прегледат от лекар. Всички, които пристигат, минават през термокамерата задължително и всички попълват информационни листи. На пристанищата дистанционно се работи, има една информационна система, която непрекъснато отразява трафика и влизането на кораба в пристанището. Като минимум 24 часа преди да влезе в пристанище, капитанът на кораба публикува всякаква информация  - последните десет пристанища, където е бил, състава на екипажа, кога е станала смяната и задължително попълва една здравна декларация. Всичко това се качва онлайн, като инспекторът го вижда и може допълнително да задава въпроси, да чака отговор и да предприеме мерки, съответно“.

Ако има болен на борда на даден кораб, медиците имат алгоритъм за действие:

„Прави се епидемиологично проучване, инспектор се качва на борда и преценява на място, ако има нужда от лечение, разбира се, че ще му бъде оказано“, обясни д-р Михайлова.

Инфекциозната клиника към университетската болница във Варна има възможност да предостави до 52 легла, което е достатъчно, каза още д-р Дочка Михайлова, като не скри, че Здравната инспекция се задъхва от кадрови недостиг  - тъй като медицинските инспектори покриват 24 часови дежурства.

Повече по темата може да научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!