Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Съвременни митове с традиционни мотиви“

Рене Беекман и Албена Баева
Снимка: личен скрийншот-архив

Все още имате време – до 3 март (дата, избрана за край съвсем неслучайно) – да посетите изложбата „Съвременни митове с традиционни мотиви“ на живеещите в Берлин автори Зара Александрова и Зоран Георгиев. Припомняме на нашите слушатели, че „мястото“ е специално и първо по рода си в страната. Създадената преди няколко месеца от Албена Баева и Рене Беекман рутер-Галерия „Галерия“ се намира хем във виртуалното пространство (влизате в нея, като сканирате съответния QR код), хем трябва да попаднете в обхвата на рутера, като отидете на място в междублоковото пространство между Агенцията по вписванията, няколко банки, ателие за съвременно изкуство и N на брой жилищни сгради.

Та, точно там в момента – на ул. „Елисавета Багряна“ 14 – посетителите (за целта е необходимо да имате смартфон, таблет или лаптоп – б.а.) имат възможността да се озоват между „Строителните площадки“, „Културните трансмисии“ и „Асимилираните обекти“ на Зара и Зоран, пренасящи традиционната троянска шарка в неочаквани контексти – върху мегафони, пътни конуси, сателитни чинии… като по този начин авторите поставят важни въпроси за идентичността в ремонтен и неремонтен период, за символите, с които се асоциираме (пред себе си и за пред света), за мястото на съвременното изкуство в една доминирана от лесния фолклорен стереотип среда и пр. Поканихме двамата в „Аларма“.

А на място (в подвижното ни студио) се срещнахме и със създателите на Галерия „Галерия“ Албена Баева и Рене Беекман, двама от най-оригиналните съвременни артисти, работещи на територията на България, чиито разнопосочни проекти следим в „Аларма“ от самото създаване на предаването. Разбира се, встъпителният въпрос е най-важният: Какво е Галерия „Галерия“?…иначе, в разговора изникна и интересна идея за участие на Галерия „Галерия“ в един от по-по-следващите концерти на „Аларма Пънк Джаз“ (или защо не участие на „Аларма Пънк Джаз“ в някоя от по-по-следващите изложби на рутер-галерията?), така че… надавайте по едно ухо/око. А пък авторът, който че чува на заден план, докато си говорим с Албена и Рене, все още не го познавате. Но един ден ще…

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от