Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 835 достигна броят на жертвите на коронавируса в Китай

| обновено на 29.02.20 в 03:21
Снимка: БТА

Рискът от глобално разпространение от новия коронавирус вече е "много висок", предупреди Световната здравна организация. По последни данни на организацията, са заразени над 80 хиляди души.

Китайските власти съобщиха, че жертвите в страната вече са 2 835, предаде Ройтерс. В останалата част на света смъртните случаи са 57. 

Тази нощ правителството на Монако съобщи за първи случай на заразен с коронавируса. Става дума за пациент, чието състояние не буди безпокойство. Той е транспортиран към болница във Франция и ще бъде лекуван в отделението за инфекциозни болни в университетската болница в Ница. От агенцията уточняват, че един човек от обкръжението му е под карантина у дома.  

В Ница, в стабилно състояние, се лекува и 23-годишна жена от Кан, която е посетила Италия за Седмицата на модата в Милано, уточняват от вестник "Фигаро".

По-рано власти в Норвегия повишиха броя на заразените с коронавируса на шест заради мъж от персонала на очната клиника в Осло, чиято проба е положителна. Служителят има леки симптоми и е изолиран у дома, уточняват от болницата, в която той е бил на работа в понеделник и вторник, след като скоро се е завърнал от Северна Италия.

Вчера няколко нови държави регистрираха заразата, след които МексикоНигерияЕстонияДанияНидерландия, Литва, както и БеларусНова Зеландия и Азербайджан.

В Европа за нови случаи съобщиха ГерманияВеликобритания и Франция, в която по последни данни има 19 нови заболели.

Заради разпространението на коронавируса, Германия  взима нови мерки. Сред тях са анулиране на големи международни прояви - като международното туристическо изложение в Берлин, което трябваше да се проведе от 4 до 8 март, и разширяване на обхвата на правилата за трансгранични пътувания, уточняват от Ройтерс. 

Съгласно последното нововъведение,  от пътниците, идващи от Южна Корея, Япония, Италия и Иран,  ще се изисква да съобщават за здравословното си състояние преди влизането в страната. Преди тази мярка беше в сила само за пътниците от Китай.

Към момента в Германия са регистрирани над 50 потвърдени случая на заразени с коронавируса.

Най-тежко засегнати извън Китайостават Южна КореяИран и Италия - в която броят на установените случаи на коронавирус нарасна с повече от 200 само за ден и наближава 900. Там 21 пациенти са починали, а 46-ма са се възстановили, уточняват здравните власти на Апенините.

Междувременно, Иранската редакция на Би Би Си съобщи, че починалите от Ковид-19 в Иран са поне 210 души. Медията се позова на източници от болниците в Ислямската република, но властите опровергаха категорично информацията. По официални данни жертвите в Иран са 34.

Заради вируса фондовите пазари се оказаха близко до най-резкия седмичен срив от финансовата криза преди 12 години. За по малко от седмица, считано от понеделник,  опасенията от икономическия ефект на коронавируса заличиха активи за 6 трилиона долара, уточняват от Ройтерс.  А загубите на фондовите пазари в Европа се изчисляват на 1 трилион и 500 милиарда долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна