Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва е готова да работи с всички за намаляване на напрежението в Идлиб

Снимка: БТА

Русия каза, че е готова да работи за деескалация с всички, които го искат в района на Идлиб в Северозападна Сирия. Това заяви постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя, цитиран от Франс прес. Той призна, че ситуацията в района на Идлиб се е влошила сериозно и съобщи, че руска делегация сега се намира в Анкара, за да стабилизира положението.

Небензя обаче допълни, че армията на Сирия има пълното право да отвръща на удари на терористи по сирийската територия, отбелязва ТАСС. По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което беше и шестото, посветено на Сирия от началото на февруари, руският представител потвърди, че Москва не е участвала в атаките в четвъртък, при които загинаха над 30 турски военнослужещи и които бяха приписани на Дамаск от Анкара, предаде Франс прес.

Пред Русия голяма част от членовете на Съвета за сигурност на ООН от американския, африканския, азиатския и европейския континент призоваха отново за спешно прекратяване на огъня в Идлиб и потвърдиха подкрепата си за Анкара. Постоянният представител на Турция Фередун Хади Синирлиоглу пък заплаши, че страната му ще използва сила срещу Сирия, ако сигурността й е заплашена, предаде ДПА.


Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари, който присъстваше на извънредното заседание, призова Европа да не позволява на Турция да се впусне в ново рисковано начинание, предаде ТАСС.

Китайският постоянен представител в ООН Чжан Цзюн каза, че страната му поддържа позицията на Русия относно необходимостта за борба с терористите в Идлиб, предаде ТАСС.

Вчера по искане на Турция на ниво посланици заради ситуацията в Идлиб заседава и НАТО, припомня ТАСС.  Алиансът заяви готовност да продължава да оказва подкрепа на Анкара, но не обяви нови конкретни мерки в помощ на Турция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна