Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добра хигиена на ръцете е най-добрата превенция

Д-р Джоузеп Джанса: България няма да се размине със заразата от коронавирус

| обновено на 29.02.20 в 09:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„България няма да се размине със заразата от коронавирус“, заяви в ексклузивно интервю за „Хоризонт“ д-р Джоузеп Джанса, завеждащ отдел „Отговор при извънредни ситуации“ към Европейския център за контрол и превенция на болестите.

 Според него е въпрос на дни да бъде обявена пандемия заради неговото разпространение в глобален мащаб. Д-р Джанса смята, че ваксина срещу вируса ще бъде открита, но след като заразата мине през своя пик и намалее значително. С него разговаря кореспондентът ни в Брюксел Ангелина Пискова. 

Д-р Джанса, можем ли да наречем ситуацията с разпространението на коронавируса „предепидемична“?

Всъщност, вече става дума за реална епидемия, а не за предепидемичен период. Все още Световната здравна организация не е взела решение да я обяви за пандемична. Разликата между епидемия и пандемия е, че последната е, когато има пренос на заразата на повече от два континента. А епидемия вече имаме, защото заразата достигна много страни и продължава да се разпространява.

Очаквате ли скоро да бъде обявена пандемия?

Според мен, обявяването на пандемия е въпрос на дни. Вече има доказателства за предаване на вируса между няколко континента - единият със сигурност е Азия, Европа, има и в Съединените щати. Не съм сигурен дали положението в Австралия е същото, нито за Африка. Не мога аз самият да кажа, че вече става въпрос за пандемия, защото това би означавало отговорността да падне върху мен. При всички положения обаче става дума за широко разпространена епидемия, която се разраства и този процес продължава.

В този смисъл смятате ли наистина за ефективни предприетите мерки от Европейската комисия и страните членки?

Да, смятам, че е така. В момента сме във фазата на сдържане - опитваме се, доколкото е възможно, страните-членки, Световната здравна организация, Европейският център за контрол и превенция на болестите и други международни организации да ограничим разпространението на заразата колкото е възможно повече, което означава, да печелим време, за да увеличим нашата подготовка.

Казвате, че сме във фаза на сдържане, но случаите в Италия сериозно се увеличават, френският президент Еманюел Макрон заговори за „истинска епидемия“, заразата навлиза във все повече държави…

 Да, това е добър акцент, защото, когато става дума за комуникации и мерки, винаги има противоречия. Епидемията следва своята динамика и отговорните лица развиват подходящите за целта действия. Въпросът е в това да действаме паралелно - епидемията да се движи, но и ние също. Предизвикателството е в това до каква степен можем да се изправим срещу епидемията и да избегнем момента, в който тя да започне да контролира нашите мерки.

Според вас ще има ли в скоро време ваксина срещу вируса?

В близко бъдеще, да, но не и за сегашната епидемия. При настоящото положение в ЕС, както и в другите страни, сме във фаза на нарастване на заболяванията. Това ще продължи през следващите седмици или месеци и след това епидемията ще започне да спада. Ориентировъчно, това са 2-3 месеца и те не са достатъчни за създаването на ваксина. За нея са необходими между 6 и 8 месеца - като имаме предвид клиничните тестове, различните разрешителни и т.н. Така че можем да очакваме тя да е готова към края на годината, а това време не е достатъчно, за да я използваме в тази конкретна ситуация.

Джоузеп Джанса

В България засега няма потвърдени случаи на заразени с коронавируса. Възможно ли е страната ни да се окаже една от щастливите, които да се разминат със ситуацията, въпреки че болестта вече стигна до съседни страни ?

Трудно е да се каже, но, според мен, не. По-скоро се очаква да има няколко случая и в България. В ЕС все още има страни, в които заразата не е проникнала като Португалия. Всеки ден обаче се оказва, че в някоя страна се идентифицират един или два случая, а там, където вече има открити, случаите растат. Така че за мен е само въпрос на време. Не мога да кажа, че това ще е така 100 процента, но като имаме предвид динамиката на този вирус и неговата преносимост, е по-вероятно в България да има такива случаи, отколкото обратното.

Наистина ли този вирус е толкова смъртоносен, колкото го изкарват някои?

Според информацията, с която разполагаме до момента, става дума за мека болест и симптомите при 80 на сто от заболелите са такива. Проблемът е, че както и в повечето случаи при зараза от инфекциозни заболявания, засегнатите са или предимно възрастни, или боледуващи хора, при които рискът от смъртност е много по-висок.

Обичайните маски, които се носят в такива случаи, помагат ли за защита от вируса?

 По принцип хирургическите маски, които са и по-тънки, защитават хората от това, което носещите ги могат да изпратят срещу тях като кашлят, кихат или подсмърчат. Но тези маски не спират вирусите, които идват към тях отвън. Има друг тип маски - 3М, с филтри, които защитават от идващи отвън вируси.  Ние обаче не ги препоръчваме за широко ползване.  Обикновено те се препоръчват за здравни работници, които редовно общуват с пациенти и са повече изложени на риск.

Все пак има ли ефективна превенция срещу заразата?

Да, това са хигиенните мерки, които препоръчваме както за коронавируса, така и за грип и всички инфекциозни болести. Добра хигиена на ръцете. В цял свят точно тази мярка е и най-добрата превенция - хубаво измиване на ръцете със сапун в продължение на 30 секунди. След това идва закриването с ръка на устата, когато кашляте. Това са двете основни мерки. Важно е също да се избягват гъсто населени места. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!