Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Армия и жандармерия спешно на границата с Турция", пише "24 часа". "Ердоган иска помощ от НАТО и пуска бежанци към Европа" е друго заглавие във вестника по темата.  И още : "Анкара и Брюксел говорят през София пред риска от нова бежанска вълна".

"24 часа" уточнява, че хората бягат от  въздушните удари в Идлиб, Сирия. Гърция затваря границата си, а на Егейските острови хаосът продължава. В интервю за вестника новият посланик на Турция у нас госпожа Айлин Секизкьок съобщава: "Работим за правителствена среща на високо ниво в София още първата половина на тази година. Тя потвърждава факта, че се наблюдава растящо движение на бежанци към западните граници на Турция след последните събития в Идлиб.

"Стотици бежанци струпани край Одрин", информира "Монитор". Вестникът цитира министър-председателя Борисов, който предупреди вчера: "Има реална заплаха от нова мигранска вълна". Борисов и Реджеп Ердоган са се договорили по телефона да се срещнат в понеделник, съобщи пресслужбата на Министреския съвет.

Според "Телеграф" след телефонния разговор на българския и турския лидер премиерът е заявил: "Няма риск за България от бежанци". "Турция винаги е имала нашата подкрепа", е казал още Бойко Борисов. От НАТО призоваха Сирия и Русия да спрат огъня, защото Турция е съюзник на страните от Алианса, пише още вестникът.

Водещото заглавие на "Труд" е "Турция пусна бежанците". "Няма да допуснем нито един нелегален в страната", уверява вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Европейската комисия изрази готовност да ни помогне.

Коронавирусът ощети и концертния туризъм по света, пише "Монитор". В България няма отменени концерти, подчертава изданието. Родните меломани пък не се отказват от музикалните маратони, дори и от тези, които са в Италия.

"Труд" разказва за блокираните на лайнера "Даймънд принцес" пътници, които живеят в страх и ужас заради наложената им карантина. Повечето от тях са на възраст над 60 години. По темата вестникът помества коментар, озаглавен "Коронавирусът и тънкият гласец на здравия разум". "Догодина коронавирусът ще е забравен като лудата крава и птичия грип", прогнозира авторът.

В хасковското село Подкрепа долетя първият щъркел, информира "Телеграф". Днешният брой предлага метеорологичната прогноза за март, който започва с топло време утре. Застудяване ще има около 10 март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна