Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден на хората с редки болести

Снимка: БГНЕС

29 февруари е ден на хората с редки болести по света. У нас достъпът до лекарства на поразените от редки болести близо 400 хиляди души е затруднен, защото част от тези заболявания не са включени в списъка на държавата за лечение. Адвокати помагат на пациентите, каза за "Хоризонт" специалистът по медицинско право Калина Михайлова.

Много са трудностите, които изпитват хората с редки болести, свидетелства Калина Михайлова. Нейни клиенти са хората, които са с изключенията на изключенията, и които трябва да запазят живота си.

"Редица от тях не могат да си осигурят транспорта, тъй като експертните центрове са ситуирани преди всичко в големите градове и няма достъп до специалисти и все още заболяването им не е фиксирано като рядко заболяване, не е включено в списъка. Няма експертен център за лечение на това рядко заболяване. Процедурата за включване на рядко заболяване е много тромава, много бавна."

Не вратичка, а помощ оказват юристите, обяснява Калина Михайлова и допълва:

"Търсим начин тези врати да бъдат по-широко отворени за пациентите. Мога да дам единствено на експертен съвет. Трябва цялостна промяна на социалната и здравната ни политика, което да стане комулативно, синхронизирано и адекватно".

Чуйте звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени