Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Каникова: Визитата на Тръмп в Индия може да му донесе ползи за президентската кампания

Доналд Тръмп с индийския премиер Нарендра Моди.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом води масирана и широкомащабна кампания срещу китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“, който се опитва да продаде 5G технологията си в целия свят, включително и в Индия.

Неслучайно американският президент Доналд Тръмп заяви по време на разговорите си с индийския министър-председател Нарендра Моди, че тази технология трябва да бъде инструмент на свободата, напредъка и благоденствието, а не на подтисничеството и цензурата.

И още хвалебствени слова: „Америка обича Индия, Америка уважава Индия и Америка винаги ще бъде верен приятел на индийците“.

Извън протоколните срещи става дума за бизнес: Със своите 1,3 милиарда души население Индия е втора в света, но скоро ще задмине Китай, ако се вярва на прогнозите. От 2015 година насам индийската икономика е нараснала с около 40 процента, а китайската с „едва“ 26 процента. Индия вече е петата икономика в света. На тази страна Доналд Тръмп продаде „най-добрите“ по думите му оръжия за над три милиарда долара. Според наблюдатели Тръмп чертае нова международна ос - Великобритания - Япония - Индия - САЩ, или 37 процента от световния БВП, една четвърт от населението на Земята и 3 страни от ядрения клуб.

Пред БНР политическият анализатор от Вашингтон Соня Каникова заяви, че самият факт, че Тръмп е направил това посещение по време на президентска кампания показва колко голямо значение отдават САЩ на отношенията с Индия.

„И не става дума само за търговски отношения. Посещението несъмнено представлява една подновена декларация за желание за задълбочаване и разширяване на стратегически, икономически, политически отношения между тези две най-големи демокрации в света“, посочи Каникова в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея Индия е способна да балансира икономическата експанзия на Китай, както и агресивните му действия в района на Южнокитайско море и Индийския океан.

„САЩ имат и ред други общи външнополитически интереси с Индия и не на последно място борбата с ислямския тероризъм“, допълни тя.

Едно посещение като това има много елементи – изпраща се сигнал на Китай, че САЩ имат и други много големи партньори, които са потенциални алтернативи на отношенията с Пекин. А визитата може да донесе ползи на Тръмп и в предстоящите президентски избори, изтъкна Каникова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени