Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Анкара заявиха, че ще работят за снижаване на напрежението в Идлиб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Турция потвърждават стремежа си към снижаване на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Това се посочва в официално изявление на руското министерство на външните работи.

Изявлението беше публикувано днес на сайта на ведомството, след като вчера в Анкара приключиха тридневните руско-турски консултации за Идлиб.

От руска страна в преговорите участваха специалният представител на президента за Сирия Александър Лаврентиев, заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин и представители на Министерството на отбраната.

Начело на турската делегация беше заместник-министърът на външните работи Седат Йонал.

В изявлението пише, че са били разгледани конкретни стъпки за стабилизирането на обстановката в зоната на Идлиб за деескалация чрез изпълнението на руско-турските меморандуми от май 2017 и септември 2018 г.

И двете страни са потвърдили стремежа си към намаляването на напрежението „на терен“ при продължаване на борбата с признатите за терористични от Съвета за сигурност на ООН групировки, защитата на гражданското население в зоната за деескалация и извън нея и оказването на неотложна хуманитарна помощ на всички нуждаещи се.

Военнослужещи и близки погребват турски войник, убит в Сирия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени