Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Йоцов и Константин Проданов - за растежа на БВП и за ползите от еврозоната

| обновено на 01.03.20 в 12:59
Виктор Йоцов и Константин Проданов в предаването „Неделя 150“
Снимка: Даниела Късовска

Това, че има намаляване на отчетения внос, е безспорен факт. Намалява вносът по отношение като дял към БВП, като дял към потреблението. Очевидно има нещо. Картината е малко по-сложна, тъй като данните идват от Митницата, дават се в НСИ, после отиват в БНБ, а тя ги връща в НСИ, за да се изчисли БВП. Това е дълъг итеративен процес. Проблемът в платежния баланс е, че има огромна статия на грешки и пропуски, която надхвърли 3 млрд. евро. Очевидно има необхванати статии, най-вероятно от вноса“. Това коментира пред БНР Виктор Йоцов, икономист от БАН и университетски преподавател, по повод твърдения на БСП и на икономисти, че има манипулиране на данните за ръста на БВП.

Според финансиста Константин Проданов няма проблем с растежа на БВП:

„Извън аритметиката и ако се погледне икономическата логика, ако реалният БВП не нараства с 3,5%, както се твърди, а с 1%, то има ред други индикатори, които щяха да го уловят. Няма как този ръст да е толкова драстично по-нисък, при положение че има 15% ръст на кредитирането, ниска безработица, не са паднали данъчните приходи. Няма основание да се твърди, че ще има драстична ревизия на БВП. Проблемът е в непълнотата на данните. НСИ казва, че това е заради нова методика... Големият проблем е, че корекции стават година по-късно. Нито е съобщено на обществото. Това води до ненадеждни данни за много сегменти на икономиката“.

Проданов подчерта, че „качеството на данните и подходът към остойностяване на икономическите процеси трябва да е от първостепенно значение“:

„Когато отгоре се насложи среда на деинтелектуализация и този над теб не разбира процесите, то тогава ще се създават такива проблеми“.

Според Йоцов ситуацията не е създадена умишлено, а по-скоро от недоглеждане. Икономистът от БАН заяви, че въпросът за влизане в еврозоната е сложен с икономическа и с политическа страна:

„Въпросът за парична зона - различни страни да имат общи пари, се свежда до т.нар. „теория за оптималната валутна зона“. Там се счита, че това е крайният процес на една интеграция... На кой етап сме ние в този процес на интеграция е трудно да се прецени... Ползите са повече. Повече от 20 години съзнателно сме се отказали от провеждане на парична политика, а тя е инструмент за управление на икономиката. Ние нямаме причини да се отказваме от следващата стъпка“.

По думите на Проданов плюсовете от влизане в еврозоната са повече:

„Апелирам на еврото да не се гледа като на панацея, нито като на ултимативното зло. Нито ще станем по-бедни, нито по-богати... Ще има подобряване на доверието в нашата банкова система, защото ще бъдем под общия европейски банков надзор. Ще имаме достъп до паневропейска гаранция за влоговете, която в момента се гради... Това, че ще влезем с друг курс или че ще има голяма инфлация, не са оправдани страхове. Няма интерес у западните държави да влизаме с друг курс, а ако има такъв интерес, то ще е този курс да бъде по-висок, тоест левът да е по-скъп. Цената, която ще трябва да платим, е, че това е необратим процес, няма връщане назад. За да извлечем максимално ползите от членството в ЕС, трябва да се интегрираме по-плътно... Независимо дали сме вътре или вън от еврозоната, ако еврото има проблеми, то те ще се пренесат и при нас“.

Интервюто с Виктор Йоцов и с Константин Проданов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени