Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Санстефанският договор е извоюван и с нашата кръв

| обновено на 03.03.20 в 10:35

Националният празник на България ще бъде отбелязан от всеки според личното разбиране. На 3 март  говорим за славата, величието и подвига на героите, думи нужни на нас - да си припомняме, на децата ни - да знаят повече.

В Деня на Освобождението на България от османско иго - ние българите,  от години изкачваме стълбите до Шипка. Тази година за първи път официалните тържества се отлагат „с цел ограничаване възможността от разпространение на COVID-19“.

В изцяло новите реалности припомняме историята:

Гост в студиото на Радио Пловдив доц. д-р Тодор Радев, преподавател по история на България и след Освобождението в Пловдивския университет. За корените, за изучаването на историята от младите днес, за съхраненото в историческите  документи и за нашите задължения пред поколението, което днес прави своите стъпки към познанието.

Доц. Радев каза, че е важно да се гордеем с нашия празник 3 март, защото Санстефанския договор не е дело само на руските воини, той е извоюван и с нашата кръв, и великите ни борби през епоха на на Възраждането. Това не е синдром на оцеляването, това е синдром на бъдещето. Факт е, че ние трябва да имаме предвид това, което почитаме като Национален празник, че  е бил политическата програма на следосвобожденска България и идеята за пълно национално обединение. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от