Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър нараства напрежението заради мигрантите от Турция

Снимка: Ройтерс

Нараства напрежението в Кипър заради мигрантите, пристигащи от Турция, след решението на президента Ердоган да отвори границите.

След извънредна среща на президента Никос Анастасиадис с министрите на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната правителството в Никозия изрази сериозна загриженост за ситуацията, като очаква засилване на потока мигранти към острова по суша, през окупираната северна част и буферната зона, и море.

Лодка със 101 сирийци, сред които 43 деца и 13 жени, четири от които бременни, пристигна в Кипър вчера късно следобед. Бежанците са тръгнали от турския пристанищен град Мерсин.

Кипърските власти са нащрек, тъй като има информация, че още лодки ще напуснат Мерсин към острова.

С тази последна група дошлите в Кипър мигранти само за трите дни от началото на март са почти 330 души, като много от тях са от страни в Африка. Повечето от тях преминават пеша през 180-километровата „зелена линия”, разделяща острова.

Само във вторник над 130 души са подали молби за политическо убежище.

В Кипър сега има 12 000 души, които вече са получили международна закрила, а заедно с очакващите убежище броят на мигрантите надвишава 32 000, съобщи вътрешният министър Никос Нурис. Това представлява близо 3.8% от населението на страната – най-високият дял в ЕС.

За последните 2 години потокът мигранти към Кипър се е увеличил с 320%. Кипър вече е надхвърлил своите граници и не може да управлява броя на икономическите мигранти, подчерта Нурис.

Правителството ще предприеме мерки, с които да гарантира, че демографският характер на страната няма да бъде изкривен, като в същото време не пренебрегва човешката мъка, заяви президентът Никос Анастасиадис.

Никозия отново призова и за помощ от ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!