Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на продажбите на дребно в Германия в началото на годината

Продажбите на дребно в Германия нараснаха през януари, парирайки част от спада в края на миналата година, показват данни на федералната статистика Destatis, които предполагат, че частното потребление ще спомогне за растежа на водещата европейска икономика в началото на 2019 година.

Продажбите на дребно се повишиха през януари с 0,9% спрямо декември, когато се свиха с 2,0% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 3,3%) и при очаквания на финансовите пазари за растеж с 1,0%.

В същото време растежът при продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се подобри до 1,8% от 1,7% през декември 2019-а (възходяща ревизия от повишение с едва 0,8%) и осреднена прогноза за по-слаб растеж с 1,5 на сто.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми.

Днешните добри януарски данни сигнализират, че потребителската активност ще окаже подкрепа за растежа на германската икономика в началото на настоящата година, но има реален риск, че епидемията от коронавирус може да отслаби вътрешното потребление през следващите седмици.

Последното проучване на икономическия институт GfK показа известно влошаване на потребителските нагласи в Германия за март, тъй като разпространяващата се вирусна епидемия допринася за по-голяма несигурност сред немските потребители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени