Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Божков напуска ареста срещу гаранция от 1 млн. лева

| обновено на 04.03.20 в 20:49
Антон Божков
Снимка: БГНЕС

Синът на бизнесмена Васил Божков - Антон, напуска ареста срещу парична гаранция от 1 милион лева. Това решение взе днес Специализираният наказателен съд.

Антон Божков няма обвинения за участие в престъпната група, ръководена от баща му, а само за транспортиране на пари, придобити по престъпен начин, каза по-рано днес прокурорът по делото.

От държавното обвинение твърдят, че Антон Божков е предполагал за незаконния произход на парите. 

Според адвокат Даниела Доковска доказателства за това няма, а единствената причина за обвиненията към Антон Божков е, че е син на баща си. 

Според съда няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, докато е на свобода и няма основание за задържането му под стража. 

Решението не е окончателно, което означава, че следваща съдебна инстанция може да го ревизира, какъвто бе случая с жената на Васил Божков Елена Динева

Следващото съдебно заседание по случая "Антон Божков" ще се след седмица, а дотогава той остава на свобода.

Наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов заяви по-рано днес: „Схемата е чрез трансформирането на имущество, за което ние считаме, че обвиняемият е знаел, че е придобито по престъпен начин. Трансформирането не означава само купуване. Това може да стане и с транзакции. Не очаквайте в момента конкретика. Най-малко съдът не се е произнесъл. Освен това разследването е в изключително начален стадий. То е образувано от не повече от десет дни“. 

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е присъединила към престъпната група на намиращия се в ОАЕ Васил Божков още един човек. Това е бившата му секретарка му Йоана Чолакова, която допреди 2 години е изпълнявала тези функции, а в момента има ангажимент към ФК Левски.

Тя обясни, че ангажиментите ѝ към Божков се свеждали само да носи кафе и документи за подпис и че не е била част от бизнеса му, съдът прецени, че на този ранен етап от разследването трябва да ѝ наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като изцяло се позова на показанията, дадени от бившите бизнес партньори на Васил Божков - братята Боян и Цветомир Найденови.

Именно те са в основата на прокурорските обвинения срещу престъпната група на Божков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна