Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветана Илиева: В София сметката за парно би трябвало да намалее с около 25%

За клиентите на "Топлофикация София" сметката за парно би трябвало да намалее с около 25%. Това каза пред БНР Цветана Илиева от експертната група по енергетика на движение "Изправи се БГ" във връзка с обявеното намаление на цената на руски природен газ с 40%.

"Очаквам "Булгаргаз" да внесат съответните документи в КЕВР, след което регулаторът да даде указания към топлофикациите какво да направят и от 1-ви април да има намаление на сметките. Но не съм оптимист", заяви още тя.

Илиева припомни, че през 2017-а година е имало подобно положение, но тогава КЕВР е взела решение и е оставила цялата сума от намалението на цената на природния газ в "Топлофикация София", защото тя не може да си събира вземанията. Според нея и сега софийската топлофикация има огромни задължения към "Булгаргаз" и предположи, че парите от разликата в цената може би и сега ще останат в нея.

Цветана Илиева прогнозира да има по-голяма яснота след заседанието на Комисията по енергетика в парламента утре (6 март), на което ще присъства и КЕВР. 

Тя изрази очакване и Общинският съвет да защити интересите на столичани:

"За по-ниски цени от 5 август 2019-а г. до 1-ви април, примерно, Столичният общински съвет може да вземе решение за преизчисляване на сметките на гражданите на по-ниски цени, защото най-високата цена вече е приложена".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветана Илиева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна